България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Най-любопитните подправки по света

Прочитания: 241
04.04.2016 09:04 по статията работи: Sportuvai.bg

Източник: Thinkstock/Guliver

Всички ние използваме подправки и добавки, за да овкусим храната, която консумираме.

 

Обикновено, най-предпочитаните и разпространени добавки са оцет, зехтин, сол и пипер. Колегите от foodpanda, подбраха някои от най-странните подправки по света.

1. Бананов кетчуп, Филипините


1679203


Този странно звучащ кетчуп, направен от банани, захар, оцет и подправки датира от Втората световна война, когато е имало недостиг на домати. И до днес филипинците, използват този кетчуп, за да овкусят омлет или бургер.

 

2. Мармайт, Холандия


Това е кафява паста, приготвена от отпадъчните продукти от пивоварната индустрия. Добавя се екстракт от мая и малко лимон. Най-често се поднася намазана върху филийка.

 

3. Жеотгал, Корея


Жеотгал се прави ферментирала риба, хайвер или рибни черва. Той често се използва като сос или подправка, и е особено популярна за овкусяването на супи.

 

4. Рибен сос, Тайланд

Рибният сос, звучи твърде апетитно, но когато видите какво съдържа, ще промените мнението си. Този сос се прави от ферментирали аншоа, сол и вода. Тази кафява течност е ключов компонент в Тайландската кухня и се използва вместо къри.

 

5. Сос Уорчестър, UK


1679205


Сосът е направен от викторианските химици Леа и Перинс като правят смесица от оцет, меласа, захар, сол, аншоа, екстракт от тамаринд, лук, чесън. Първоначално е бил обявен за негоден, но днес е неизменна част от британската кулинария.

 

6. Ферментирала извара, Япония


Кубчетата ферментирала извара са силно ароматизирани и се поднасят към почти всяко ястия с ориз. Тази извара ферментира за минимум шест месеца.

 

7. Силно подправена туршия, Индия


Един от индийските странни деликатеси е силно подправена туршия с ярка жълта смес от мариновани зеленчуци и подправки. Никой не знае точно от къде идва, въпреки че се смята, че може да са били вдъхновени от кисели краставички изядени от британците през колониална Индия. /БГНЕС

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Училище за танци "Огледало" - Варна Тауърс |
4
"Red Salsa Team"  2 |
3.33
ДЮФК Национал 1  4 |
4.5
Виж всички препоръчани места за спортуване