България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Колко сол трябва да приемате

Прочитания: 214
04.09.2014 14:09 по статията работи: sportuvai.bg

Източник: List25.com

Всеки знае, че солта е вредна и че трябва да я намали. Редица проучвания сочат, че солта води до затлъстяване, сърдечно-съдови проблеми, вреди на очите, мозъка и едва ли има орган, на който да не вреди. В повечето храни има повече сол от колкото си мислите. Но колко всъщност трябва да ядете и колко е полезно, защото все пак тялото ни се нуждае от определено количество сол.

Изследване на списание "Медицина" сочи, че солта има важна роля в 1,5 милиона смътни случая годишно, които се дължат на сърдечен удар. Това е стряскаща цифра и определено би ни накарала да се замислим колко сол употребяваме.

Но всъщност как ни вреди солта? Тя увеличава кръвното налягане, като задържа течности в тялото ви. От там идва и затлъстяването. Увеличеното кръвно налягане, комбинирано с наднормено тегло и стрес, натоварват сърцето ви прекомерно, докато то не издържи.

Според повечето учени трябва да приемаме не повече от 1500 милиграма сол на ден. Границата на полезното с вредното се затваря на 2000 милиграма дневно. Но кака да разберем наистина колко сол приемаме. 1 с.л. сол съдържа около 2000 милиграма, което означава, че дневната доза не трябва да надхвърля 1 супена лъжица.

Вече разбрахте, че вероятно приемате повече сол, от колкото докторите позволяват. Стремете се да не надхвърляте с много позволената сол, тоест не слагайте повече от лъжица и половина сол дневно в ястията си.

 

Ако тази статия ви е харесала, дайте един лайк на страницата ни във Фейсбук: www.facebook.com/sportuvai.bg

Източник: wallstcheatsheet.com
Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Be Shape Studio  5 |
5
Спортен Комплекс "Славия"  21 |
5
Ски зона "Банско"  9 |
3.5
Виж всички препоръчани места за спортуване