България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Какво не знаем за мазнините?

Прочитания: 158
22.04.2013 16:04 по статията работи: Sportuvai.bg

Източник: Thinkstock/Guliver

Повечето хора са свикнали да изпитват ужас от самото споменаване на думата "мазнини". Дотолкова сме облъчени, че дори думата предизвиква негативни емоции. Съществуват обаче както лоши мазнини, така и добри такива. Когато се опитвате да отслабнете трябва да спазвате правилният баланс между тях. Съществува и Високо Мазнинно Ниско Въглехидратно Хранене, което преобръща представите на повечето хора за правилно и здравословно хранене. Но не за това ще става дума сега, а самите мазнини.

 

Разделянето на мазнините на добри и лошо ще ви помогне по-лесно да разберете действието им. За да знаете с какво се храните четете етикетите на продуктите, които купувате. 

 

Здравословни мазнини

 

Омега-3 мастни киселини - Това са мазнините, които се намират в рибата, някои ядки и някои масла. Това е мазнина, която действително е много добра за вас и от която тялото ви се нуждае. Омега 3 намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Ако ядете риба, орехи или използвате ленено масло, не позволявайте на количеството мазнини в грамове да ви изплаши - всъщност се нуждаете от тях.

 

Мононенаситени мазнини - те са често се срещани в зехтина, авокадото и повечето ядки. И отново, с тях ще намалите риска от сърдечни заболявания и ще понижите нивата на лошия холестерол. Дори и фъстъченото и рапично масло са добър начин за набавяне на такива мазнини.

 

Полиненаситени мазнини - Този вид мазнини ще намерите в соеви масла, царевичните масла и други видове растителни масла. Те носят същите ползи, като мононенаситените мазнини.

 

 

Лоши мазнини

 

Холестерол - този тип мазнина се съдържа е повечето животински продукти и прекаляването с него води до лоши последици. Ще намерите холестерол във всички видове месо, но концентрацията му е по-висока в червеното месо, отколкото в пилешкото. Високо съдържание на холестерол има и в яйцата и в млечните продукти. Прекаляването с тези храни води до запушване на артериите.

 

Наситените мазнини - И тези мазнини се съдържат в продуктите от животински произход. Обикновено са видими с белия си цвят. Ако имате възможност, премахвайте белите части от месото. Ако пиете мляко, купувайте нискомаслено, за да намалите общото количество на лошите мазнини в диетата си.

 

Транс-мазнините - най-лошите и най-опасни от всички мазнини. Тя се намира в храни, които съдържат модифицирани растителни масла. Създават се по изкуствен начин, чрез процес наречен хидрогениране. Добавянето на водород към течните растителни масла ги прави по-твърди. Това превръща маслото в по-стабилна и с по-дълъг срок на годност субстанция. Тя се задържа много по-дълго в артериите. Ограничете приема на тези мазнини, защото са много опасни.

 

Яденето на правилните мазнини, може да се окаже доста полезно при отслабване и подобряване на здравето. Не всички мазнини са лоши. Ключът е да се знае разликата.

 

Ако тази статия ви е харесала и ви е била полезна, последвайте ни и в Фейсбук за още такива.

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
ДЮФК Национал 1  4 |
4.5
ДФК "Лъвчетата"  9 |
5
Школа "Salsa con Miguel" на Мигел Родригес 1 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване