България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Какво влияние оказва наднорменото тегло върху мозъка?

Прочитания: 169
30.08.2016 12:08 по статията работи: sportuvai.bg

И какво можем да направим ние?

Изследователи са открили доказателства, че мозъкът на хора с наднормено тегло на средна възраст има същото количество бяло вещество – тъканта, която позволява на мозъка да комуникира, като слаб човек по-възрастен с 10 години.

Ако резултатите бъдат потвърдени, това ще означава, че наднорменото тегло играе сериозна роля по отношение на това колко бързо старее човешкият мозък и колко бързо се свива, в сравнение с този на по-слабите хора, пише научното издание "Сайънс алърт".

"Със стареенето нашите мозъци естествено намаляват размера си, но не е ясно защо хора с наднормено тегло страдат от по-голяма редукция в количеството бяло вещество", заяви Лиса Ронан от университета в Кеймбридж, един от участващите в проучването изследователи. "Можем само да предполагаме дали наднорменото тегло може по някакъв начин да предизвика тези промени или дали наднорменото тегло е следствие от изменения в мозъка", допълни тя.

Екипът от учени е изследвал количеството бяло вещество в мозъците на 527 души на възраст между 20 и 87 килограма. След това данните са разделени в две групи, в зависимост от индекса на телесна маса на хората.

Изследователите са установили, че мозъците на хората с наднормено тегло са приблизително с 10 години по-възрастни от тези на хората на същата възраст, но по-слаби. С други думи 50-годишен човек с наднормено тегло има същото количество бяло вещество като 60-годишен слаб човек.

Въпреки намаляването на бялото вещество обаче проучванията са показали, че няма признаци за намаляване на когнитивните способности, което е анализирано чрез IQ-тест. Учените също така са забелязали, че намаляването на веществото се забелязва само при хора на средна възраст, но не и по-млади.

"Живеем в застаряващо общество с нарастващи нива на затлъстяване, така че е от съществено значение да установим как тези два фактора си взаимодействат, тъй като последствията за здравето са значителни", посочи друг изследовател от екипа Пол Флечър. /БГНЕС

Източник: sportuvaibg
Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Ски зона "Банско"  9 |
3.5
Дамски фитнес "Дева Спорт"  10 |
Derida  Dance Center  17 |
4.83
Виж всички препоръчани места за спортуване