България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Как да разберете кое е идеалното тегло за вас

Прочитания: 127
17.08.2014 10:08 по статията работи: sportuvai.bg

Източник: inm.com

Трудно е да се намери идеалното тегло за всеки човек. Това е сложна схема, която включва възраста, пола, начина на живот и гена. Има и известна доза субективизъм, защото всеки човек има различни виждания за това, кое е идеалното тегло.

Връзката между теглото и височината е важна. Защото човек който тежи 70 килограма и е висок 1.90м изглежда различно от човек, който тежи 70 килограма и е висок 1.70. Всички знаете максимата, че трябва да извадите от ръста си 110 за да получите килограмите, които трябва да тежите. Например ако сте високи 180см трябва да тежите 70 килограма. Но това не е най-важното.

Другото важно нещо, което трябва да следите е индекса на мазнината в тялото ви. Може да сте леки, но да имате висок индекс на мазнините или да сте по-тежки, но да нямате много мазнини. Това е така, защото при трениращите има повече мускули, от колкото мазнини и те тежат повече, защото мускулите също тежат. Ако индексът на телесните ви мазнини е под 20%, колкото и да тежите, вашето тегло е добро за вас.

Възрастта също е от значение. Хората са предразположени към напълняване с годините. Това е естествена функция, породена от забавянето на метаболизма, който следва състаряването. Ако сте на 50-60 години е нормално да тежите с 10 килограма повече от колкото младите на по 20-30 години, които са със същия ръст като вас. Но ако тежите повече, значи теглото ви не е идеалното за вас.

Все пак най-важното е да се чувствате добре в тялото си. Може числата да сочат, че трябва да свалите още някое друго килограмче, но ако вие се чувствате добре, не е необходимо да го правите само заради някакви числа.

 

Ако тази статия ви е харесала, дайте един лайк на страницата ни във Фейсбук: www.facebook.com/sportuvai.bg

Източник: www.fitbie.com
Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
ДФК "Лъвчетата"  9 |
5
Flowin Bulgaria |
5
Плувен басейн на НСА "В.Левски"  11 |
4.5
Виж всички препоръчани места за спортуване