В света на здравословното хранене и устойчивия начин на живот всеки месец има нова мода, нова храна, която да се най-най. Заедно с това обаче има и твърдения, които биват препотвърждавани отново и отново - като например това, че телешкото месо е сред основните причинители на глобалното затопляне.
И един от най-важните въпроси е как да си набавим важните протеини, които се съдържат в животинското месо? Можем да ги намерим в зеленчуците, но те не са така богати. Според учените обаче, има един нов претендент на хоризонта, който буквално ще направи светът по-зелен - къдравото зеле.
Защо това любимо на американците зеле ще спаси милиони телешки животи и ще намали въглеродните емисии, може да прочетете в следващите седем причини:
1. Противовъзпалителен ефект
Възпаленията са виновник номер едно за артритите, сърдечно-съдовите заболявания и един куп автоимунни заболявания. А приемането на животинско месо увеличава риска от възпаления. Калето има страхотен превантивен ефект и може да има дори лечебен ефект върху подобни проблеми.
2. Желязо
Анемията на вегетарианците е мит. Всъщност, според последните статистики, броят на месоядните хора с анемия се покачва. А за капак, на калория къдравото зеле има повече желязо, отколкото телешкото месо.
3. Калций
Млечните продукти и телешкото месо съдържат калций. Но въпреки това Щатите все още са сред страните с най-висок процент хора, болни от остеопороза. Къдравото зеле има повече калций на калория спрямо млякото и също така неговият калций се усвоява в пъти по-добре.
4. Фибри
Точно както протеините, фибрите са макронутриенти, от които се нуждаем ежедневно. Въпреки това много хора не осъзнават този факт и отчасти тук се крие причината за увеличаващия се брой хора със сърдечно-съдови заболявания, храносмилателни проблеми и рак. Богатите на протеини храни, като месото, имат малко или никакви фибри. В една порция зеле има пет процента от нужния дневен прием на фирби, но и 2 грама протеини.
5. Омега мастни киселини
Те са все по-популярни в днешно време и играят огромна роля за нашето здраве. Една порция къдраво зеле има 121 милиграма от омега-3 мастни киселини и 92,4 милиграма омега-6 мастни киселини.
6. Имунитет
Бактериите са основен враг на здравето ни. Доста от тях всъщност поемаме, когато се храним с месо, яйца и млечни продукти, произведени във фабрики. Зелето, от своя страна, съдържа мощни антиоксиданти, включително витамин А и C.
7. Устойчивост
Къдравото зеле се нуждае от 55 до 60 дни, за да стане годно за консумация. Кравата се нуждае от 18 до 24 месеца. Зелето расте при почти всякакъв климат, дори и в домашни условия. За да отгледате половин килограм телешко месо, са ви нужни 7 кг. зърно, 11 пъти повече торове и над 9000 литра вода. Сами си направете сметката.
Няма да ви убеждаваме повече в ползите от този зелен зеленчук :)
Ако имате въпроси или пък искате да споделите вашето мнение, станете част от виртуалното ни общество. Може да ни намерите във фейсбук - ето тук.