Пролетта вече чука на вратата, а както знаем тя е сезонът на алергиите. Течащ нос, насълзени очи и много други симптоми се появяват, щом растенията разцъфнат. Вместо да се редите на опашка пред аптеката и да губите времето си, по-добре се уверете, че в хладилника ви се съдържат следните храни, помагащи срещу пролетните алергии.
Грозде
Когато става дума за борба с пролетните алергии, то Средиземноморската диета е много добър избор. Изследване разкрива, че жителите на остров Крит, които консумират голямо количество грозде, са намалили нивата на кихане и подсмърчане през пролетта. Всъщност наблягането на плодове, зеленчуци, риба и ядки, може би обяснява липсата на алергични симптоми при островитяните.
Ябълка
Обелката на ябълката съдържа антиоксидант наречен кверцетин. В скорошно изследване, учени установили, че кверцетинът предотвратява изпускането от клетките на хистамин, веществото, причиняващо алергични реакции. По този начин се спират насълзените очи, течащият нос и подуванията. Други храни, които съдържат кверцетин са лукът и тъмните горски подове (къпини, боровинки и т.н).
Пшеничени трици
Богати на магнезий, триците са добър бронходилататор и помагат на дишането. Храните, съдържащи магнезий помагат срещу астма, а в 85% от случаите, астмата се отключва от пролетните алергии. Други храни, богати на магнезий са тъмният шоколад и кашуто.
Чай
Всеки път, когато пиете нещо топло, помагате на носа да се прочисти. Това се случва най-вече, когато дишате парата. Все едно сте напълнили мивката със вряла вода, застанали сте над нея и дишате през носа. Джинджифиловият и зеленият чай са мощни противовъзпалителни средства, които могат да помогнат за намаляването на алергичните заплахи.
Мляко
Изследванията показват, че витамин D има способността да контролира астмата и хриповете. Това е така, защото хората с ниски нива на витамин D показват по-ниска белодробна функция. Млякото и млечните продукти често са обогатени на витамин D, но ако поради някаква причина не ги консумирате, пробвайте със сок от портокал или мазна риба (сьомга, риба тон, скумрия).