България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

5 неверни мита за храненето

Прочитания: 176
11.09.2014 09:09 по статията работи: sportuvai.bg

Източник: Thinkstock/Guliver

От малки, още от вашите родители, вие сте запознати с някои основни твърдения за храненето, повечето от които неверни. Ето кои са митовете, които не са верни и не трябва да ги спазвате, когато се храните.

Не яж, ще си развалиш апетита. Сигурно си спомняте тези реплика, когато искате да си опитате от луканката, която са рязали родителите ви преди вечеря или пък да си опитате малко от яденето докато се готви. Това всъщност е полезно. Ако хапнете малко между основните хранения, вашето ниво на захар в кръвта ще се нормализира и вие няма да чувствате толкова голям апетит. По този начин няма да преяждате, но в никакъв случай няма да си развалите апетита и да не ядете.

Изяж си всичко, иначе циганчето ще те надвие. Тази реплика сигурно също ви е много позната. Така родителите карат децата да изядат всичко, без да оставят нищо. Това не е правилно, защото родителите не могат да преценят колко гладни са децата, а като ги карат да се тъпчат могат да направят така, че децата им след време да свикнат с обилното ядене и да започнат да страдат от наднормено тегло.

Не яж преди тренировка. Това също сте го чували, може би не от родителите ви. Според някои ако ядете веднага преди тренировка, мускулите ви ще се схванат. В това няма нищо вярно. Яденето преди тренировка ще ви помогне да имате сила да изкарате цялата тренировка на ниво. Но не преяждайте, говорим за 1 плод или леко хапване.

Бързо, че ще закъснеем. Това сигурно често сте го чували особено сутринта, когато родителите ви карат да отивате на училище, а те на работа. Но не е правилно да бързате когато се храните. На мозъка ви са необходими 20 минути да разбере, че вие сте сити. Когато се наядете по-бързо, вие няма да усетите тази ситост и ще изядете повече от колкото трябва. Също така ако не сдъвквате добре храната, товарите стомаха си.

Заслужаваш десерт. Като малки сигурно сте били "манипулирани" да сте добри чрез десертите. Ако сте добри през деня - десерт, ако сте правили бели - без десерт. Не трябва да се използва храната като награда. Освен това десертът е важен защото регулира нивото на кръвната захар и по-дълго време няма да огладнеете.

 

Ако тази статия ви е харесала, дайте един лайк на страницата ни във Фейсбук:
www.facebook.com/sportuvai.bg

Източник: http://www.webmd.com
Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Училище за танци "Огледало" - Варна Тауърс |
4
Плувен басейн на НСА "В.Левски"  11 |
4.5
Ски зона "Банско"  9 |
3.5
Виж всички препоръчани места за спортуване