България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Храните, които вредят на усмивката ви

Прочитания: 169
21.08.2014 15:08 по статията работи: Деси Иванова

Източник: inm.com

Всеки жадува за здрава и блестяща усмивка. Дори и да сте ограничили приема на захарни продукти до минимум има и други храни, които вредят на здравето на зъбите ви. Ето списък на няколко храни, които не сте подозирали, че вредят на устната ви кухина:

1366398

 

1. Цитрусови плодове


Витамина Ц в портокалите е от решаващо значение за поддържането на колагена във венците, но също така е и вреден за емайла на зъбите. "Ако цитрусовите плодове са в постоянен контакт със зъбите ви, то емайла омеква и ерозира.", казва д-р Дженифър Джаблоу, зъболекар в Ню Йорк. "Емайла не се регенерира", добавя тя. За да предпазите зъбите си, след консумация на цитрусов плод или чаша вода с лимон е добре да си измиете зъбите. Но не го правете веднага, изчакайте 20 минути, за да може да не повредите емайла. 

 

 

2. Бадемите


Всички знаем колко здравословни и полезни са бадемите. Но когато става въпрос за зъбите трябва да сме внимателни какво ядем. Стоматолога д-р Джаблоу препоръчва да ядем натрошени бадеми, за да предотвратим потенциално счупване на зъбите. 

 

 

13664003. Мариновани храни


Киселите краставички са неизменна част от вкусните сандвичи или пица, но те са проблем за белотата на усмивката ви. "Маринованите храни имат високо съдържание на киселина, заради количеството оцет в тях.", съобщава д-р Джаблоу. "Това може да де-минерализира вашите зъби". За неутрализиране на киселината може да хапнете малко сирене или парче дъвка без захар.

 

 

4. Сушени плодове


Сушените плодове са пълни със захар и лесно залепват по зъбите. "Когато се придържат към зъбите, по тях полепват множество бактерии и се образуват кариеси", казва д-р Джаблоу. Не трябва да спрете консумацията на сушени плодове, а просто да го правите вкъщи, за да може после да си измиете зъбите. Отново е добре да изчакате 20 минути, за да може да се нормализира средата в устната кухина.

 

 

5. Кафе


Кафето е мощен антиоксидант, но за жалост вреди на блясъка на усмивката ви. То оцветява зъбите на петна, а по тези петна се натрупва плака. В най-добрия вариант, може да се откажете поне от захарта в кафето и да го пиете със сламка. По този начин се избягва прекия досег със зъбите. Ако сложите малко мляко в кафето, компенсирате киселинността. 

 

1366399

 

6. Фъстъчено масло


Фъстъченото масло е богато на протеини, но за жалост е и доста лепкаво. То остава по зъбите ви и предизвиква появата на кариеси. За да предотвратите неприятните последици спокойно може да си приготвяте фъстъчено масло вкъщи и да заместите добавената захар с мед. 

 

Ако тази статия ви е харесала, дайте един лайк на страницата ни във Фейсбук: www.facebook.com/sportuvai.bg

Източник: womenshealthmag.com
Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Плувен басейн на НСА "В.Левски"  11 |
4.5
Be Shape Studio  5 |
5
Дамски фитнес "Дева Спорт"  10 |
Виж всички препоръчани места за спортуване