България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

10 супер храни за есента

Прочитания: 522
02.09.2013 12:09 по статията работи: Sportuvai.bg

През предстоящия по-хладен сезон, който все по-често напомня за себе си, правим промени не само в гардероба, но и в хранителния си режим. Няма как да е иначе. Динята, пъпеша, нектарините, доматите и краставиците отстъпват своето място на други свежи сезонни плодове и зеленчуци. Ето от кои хранителни дарове на есента задължително трябва да се възползвате.

 

 

 

1. Ябълки

 

Пълни с антиоксиданти и фибри, ябълките са идеалната храна за междинните хранения. Само не забравяйте да ги консумирате с обелката – там се съдържат най-много от полезните вещества, които правят ябълките универсалната супер храна.

 

 

 

2. Брюкселско зеле


От него ще си набавите витамин К, нужен за правилната работа на черния дроб и усвояването на калций от тялото. В брюкселското зеле се съдържат още желязо и витамин В9. Този зеленчук е леко горчив, така че най-добре го консумирайте със сосове с по-остър или пикантен вкус.

 

 

 

3. Пащърнак


Вкусът му напомня на моркова, но е по-сладък. Може да се използва за подправяне на ориз или картофи, а също и за крем супи. Освен подобрен вкус ястията ви ще получат и голяма доза калий и фибри.

 

1028128

 

 

4. Круши


Вкусът на есента. Фибри, витамин С и мед – това ще получите, похапвайки това плодово изкушение.

 

 

5. Карфиол

 

Доказано е, че карфиолът предотвратява ракови заболявания и се препоръчва на хора с висок холестерол. Най-голяма полза от вкусовите му качества ще извлечете, ако го подготвяте на пара или го направите на пюре като добавка към супи.

 

 

 

6. Тиква


Тиквата може да се използва не само за украса за Хелоуин. Тя е богата на калий, витамин В и фибри. Можете да я приготвяте по най-разнообразни начини – в пайове, баници или просто нарязана на малки парченца и запечена на силна фурна. В комбинация с мед и орехи получавате засищащ и вкусен есенен десерт.

 

 

1028131

 

 

7. Сладки картофи

 

Стига да не ги хапвате в пържено състояние, няма защо да избягвате картофите. Печени или варени, те ще ви доставят необходимото количество витамин А и желязо, а и ще направят всяко ястие неустоимо.

 

 

 

8. Ряпа


Свикнали сме да консумираме корените на този зеленчук, но листата му също са много добър източник на полезни вещества, сред които витамин А, К и В9.

 

 

9. Нар


Перфектният антиоксидант за есента. Повярвайте ни, дългото мъчене при беленето на този плод си струват. Малките зрънца може да хапвате както за десерт, така и като добавка към салата та ви.

 

 

 

10. Фурми

 

Въпреки прекалено сладкия си вкус фурмите съдържат много малко мазнини, но пък огромно количества калий и фибри. Как да им устоиш!

 

1028142

 

 

Още съвети как да посрещнете подобаващо есента може да откриете на нашата Фейсбук страница.

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Школа "Salsa con Miguel" на Мигел Родригес 1 |
5
Дамски фитнес "Дева Спорт"  10 |
Be Shape Studio  5 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване