България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Правилата на здравословното пазаруване

Прочитания: 168
16.09.2013 12:09 по статията работи: Sportuvai.bg

Наръчник за разумно поведение в супермаркета

Източник: Thinkstock/Guliver

Здравословното хранене започва още в супермаркета. Това, което слагате в кошницата, рано или късно се озовава в чинията ви. Разнообразието от продукти в големите вериги магазини е подмамващо и може би неведнъж се е оказвало причина да напуснете магазина с торби, пълни с ненужни и нездравословни храни. Ето как да избегнете този ефект върху размера на банковата сметка и талията ви.

 

 

 

Не пазарувайте, когато сте гладни

 

Тогава имате чувството, че можете да погълнете всичко в магазина, и затова може би купувате всичко в магазина. Доказано е, че, пазарувайки на празен стомах, се спираме на продукти с по-голямо съдържание на захар и мазнини. Кой мисли за правилното хранене, когато стомахът му се самоизяжда от глад?

 

 

 

Правете си списък

 

Не се срамувайте да извадите малко листче с необходимите продукти. Никой няма да ви се смее, че забравяте какво трябва да купите. Всеки от нас влиза в магазина с добри намерения – да избира само здравословни продукти и да не се изкушава пред щанда с чипс. Най-често тези планове биват пренебрегнати още при стъпването в магазина. Приемете предварително подготвения списък с желани продукти като своеобразен договор, чието нарушаване води до сериозни санкции – намръщена физиономия, поглеждайки се в огледалото и отделяне на поне 5 минути повече за закопчаване ципа на панталоните сутрин.

 

 

 

Пазарувайте в периферията на магазина.

 

Не сте ли забелязали, че именно там се намират пресните продукти. Ако не сте, обърнете внимание следващия път. Плодовете и зеленчуците, месните деликатеси, млечните продукти – всички те са разположени в периферията. В сърцевината дебнат замразените храни, сладките, чипсовете и алкохолът.

 

 

1041609

 

 

Не купувайте, ако не можете да произнесете съставките

 

Разбира се, произношението на думи като "захар" и "сол" не представлява никакъв проблем, но това не означава, че тези съвсем обикновени думички са приятели на вашето тяло. Все пак има тенденция зад сложните съществителни имена, каращи ви да съжалявате, че сте пропуснали часовете по химия, да се крият още по - неблагоприятни за вашето здраве съставки.

 

 

 

Пазарувайте сами

 

Как да устоите на жалния поглед на вашето дете, направило точно онази муцунка, пред която прекланяте глава и се запътвате към щанда с чипсове и шоколади. Ако не изпълните желанията на мъника, рискувате да си спечелите славата или на коравосърдечен родител, който не трепва пред молещите детски очички, или на този, който не е научил детето си, че е невъзпитано да крещи с пълно гърло и да се въргаля по пода от инат.

 

 

 

Избирайте сезонни плодове и зеленчуци

 

Те са по-вкусни, по-евтини, по-истински. Останалите имат вкус на пластмаса и оцветители. Има малък шанс да са отгледани в някоя топла тропическа страна с подходящ климат и да са доставени до родните супермаркети след дълго околосветско пътешествие, но и това не е добър вариант.

 

 

 

Не купувайте продукти с голямо съдържание на захар

 

Повече от 5 грама захар на всеки 100 грама продукт звучат като присъда. При някои храни високото съдържание на захар е просто неизбежно, но при много други – необосновано и нездравословно. Различните видове плодови кисели млека например са прекрасен пример за това, как добавената захар приема форма на вкусен и привидно здравословен десерт, а всъщност безпощадно разяжда здравето ви.

 

 

 

Още от нас ще намерите на Фейсбук страницата ни.

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
ДЮФК Национал 1  4 |
4.5
Дамски фитнес "Дева Спорт"  10 |
Плувен басейн на НСА "В.Левски"  11 |
4.5
Виж всички препоръчани места за спортуване