България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Преборете есенната депресия

Прочитания: 231
18.09.2013 14:09 по статията работи: Sportuvai.bg

Посрещнете новия сезон с усмивка

Източник: inm

Обзема ли ви вече есенната меланхолия, подхранвана от студа навън и спомените за безвъзвратно отминалите летни дни и нощи? Спокойно, едва ли сте единствените, подвластни на това тягостно чувство. Знаете ли, че храненето наред с други обстоятелства също влияе на настроението и менталното ви здраве? Оказва се, че някои храни имат свойството да бъдат безпощадни към депресията. Ако ги включвате по-често в менюто си на мястото на храните с високо съдържание на захар, сол и мазнини, ще си гарантирате по-крепко здраве, по-привлекателна фигура, но и по-добро състояние на духа. Точно от това имате нужда в момента.

 

 

 

Пуешко месо

 

Протеините от крехко месо са верни помощници в борбата с депресивните състояния, но от всички видове меса пуешкото е най-добрият избор в случая. То съдържа триптофан - аминокиселина, стимулираща производството на серотонин, от който зависят състоянията на щастие.

 

 

 

Орехи

 

Освен протеини и ненаситени мазнини, полезни за правилната функция на сърцето, тези ядки са богати и на омега-3 мастни киселини, чийто прием е свързан с доброто ментално здраве.

 

 

1044297

 

 

Риба, богата на мазнини

 

Риби като пъстървата, сьомгата и рибата тон са друг изключително добър източник на омега-3. В Исландия например, страна с неблагоприятен климат, създаващ условия за меланхолични пристъпи, процентът на ментални заболявания е по-нисък в сравнение с много други на пръв поглед по-щастливи нации. Много специалисти посочват като фактор в тази статистика и хранителния режим на исландците, включващ редовна консумация на риба.

 

 

 

Млечни продукти с ниско съдържание на мазнини

 

Те са богати на витамин D и калций, нужни за цялостното ви здравословно състояние, но и на протеин, предизвикващи чувството на душевно спокойствие.

 

 

1044289

 

 

Пълнозърнести храни

 

Консумацията на сложни въглехидрати бързо подобрява настроението, защото и те както крехкото месо стимулират активното производство на серотонин.

 

 

 

Зелен чай

 

Самият ритуал по приготвянето и пиенето навсякакъв вид чай действа успокояващо, но зеленият чай е фаворитът сред напитките, борещи депресията. Той съдържа много антиоксиданти и аминокиселината L-теанин, която помага за освобождаване на стреса.

 

 

1044290

 

 

Куркума

 

Тази подправка присъства предимно в индийската и тайландската кухня. Съединението куркумин, което се съдържа в нея, превръща куркумата в естествен антидепресант. Неслучайно в китайската медицина тази подправка се използва като лекарство при психични заболявания.

 

 

 

Черен шоколад

 

Запазихме най-хубавото за десерт. Много вкусен десерт. Черният шоколад стимулира отделянето на серотонин и успокоява кръвоносните съдове. Какво като е калоричен...

 

 

За още добро настроение посете нашата Фейсбук страница.

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Плувен басейн на НСА "В.Левски"  11 |
4.5
Derida  Dance Center  17 |
4.83
 Pretty Dance Hall  4 |
3.6
Виж всички препоръчани места за спортуване