Яйцата трябва да присъстват в менюто на всеки един от нас, за да бъде диетата ни пълноценна. Скорошен доклад на Американския департамент по научни изследвания в селското стопанство и земеделието показва полезните качества на една от най-разпространените в света храни.
Яйцата съдържат 64% повече витамин D, отколкото учените са вярвали в миналото и имат 14% по-малко холестерол (185 мг вместо 215 мг).
Тринадесет критични витамини и минерали, включително витамин D и холин, могат да се открият в едно средно голямо яйце. Това е важно, тъй като витамин D и холин не се срещат обилно в други храни.
Жълтъкът осигурява по-голямата част от тези хранителни вещества. Освен това е богат на лутеин и зеаксантин, които помагат срещу маскулната дегенерация и слепота при възрастните хора. Проучванията показват, че яйцата предоставят само малки количества от тези хранителни вещества, но въпреки това получаването им по естествен път е по-полезно, отколкото приемането им под формата на добавки.
Друго изследване доказва, че яденето на жълтъци всеки ден е свързано с увеличаване нивата на лутеин, бета-каротин и зеаксантин при пациенти с метаболитен синдром. Това състояние обикновено се свързва с намалени нива на същите хранителни вещества.
Още от Sportuvai.bg ще намерите и на facebook.com/Sportuvai.bg.