България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Яйцата носят здраве

Прочитания: 134
27.02.2013 12:02 по статията работи: Sportuvai.bg

Едно яйце осигурява 13 незаменими хранителни вещества

Източник: sxc.hu

Яйцата трябва да присъстват в менюто на всеки един от нас, за да бъде диетата ни пълноценна. Скорошен доклад на Американския департамент по научни изследвания в селското стопанство и земеделието показва полезните качества на една от най-разпространените в света  храни.

 
Яйцата съдържат 64% повече витамин D, отколкото учените са вярвали в миналото и имат 14% по-малко холестерол (185 мг вместо 215 мг). 

 

Тринадесет критични витамини и минерали, включително витамин D и холин, могат да се открият в едно средно голямо яйце. Това е важно, тъй като витамин D и холин не се срещат обилно в други храни. 

 

Жълтъкът осигурява по-голямата част от тези хранителни вещества. Освен това е богат на лутеин и зеаксантин, които помагат срещу маскулната дегенерация и  слепота при възрастните хора. Проучванията показват, че яйцата предоставят само малки количества от тези хранителни вещества, но въпреки това получаването им по естествен път е по-полезно, отколкото приемането им под формата на добавки. 

 

Друго изследване доказва, че яденето на жълтъци всеки ден е свързано с увеличаване нивата на лутеин, бета-каротин и зеаксантин при пациенти с метаболитен синдром. Това състояние обикновено се свързва с намалени нива на същите хранителни вещества.


Още от Sportuvai.bg ще намерите и на facebook.com/Sportuvai.bg.

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
 Pretty Dance Hall  4 |
3.6
Дамски фитнес "Дева Спорт"  10 |
Derida  Dance Center  17 |
4.83
Виж всички препоръчани места за спортуване