Съществуват противоречиви мнения относно ползите на ядките върху организма. Отричани като "калорийни бомби" или хвалени като огромен източник на протеини и фибри, малките вкусотийки често ни объркват в желанието ни да ги хапнем.
Тъй като сме положително настроени, днес ще дадем шанс на ядките. В следващите редове ще се опитаме да направим разделение на най-препоръчителните от тях, които да консумирате според ситуацията.
Най-добрите ядки за диета
Бадеми, кашу, шам фъстък.
В умерени количества тези ядки са здравословна добавка към диетата ви. Тяхната комбинация от Омега-3 мастни киселини, протеини и фибри ще ви помогне да задоволите апетита си. Избягвайте ядки, печени в масло. Търсете ги в суров или изсушен вид.
Най-добрите ядки за сърцето
Орехи.
Докато по-голямата част от ядките съдържат вече споменатите Омега-3 мастни киселини, орехите са богати на линолова АЛФА киселина. Изследвания доказват, че именно тя може да помогне при сърдечни аритмии, възпалени артерии, окисляване на артериите. Консумирането на 8 ореха на ден ще ви се отблагодари с добър резултат.
Най-добрите ядки за мозъка
Орехи, фъстъци.
Те са с високо съдържание на фолиева киселина, имаща съществено значение за развитието на мозъка. Препоръчителни са за вегетарианци и бременни.
Най-добрите ядки за мъже
Орехи.
И по-специално - бразилски орехи. Точно този вид съдържа селен - минерал, предпазващ от рак на простатата. Съвет: консумирайте ги пестеливо! Изследвания са доказали, че прекалено честото хапване на бразилски орехи може да доведе до диабет от тип 2.
Най-добрите ядки за превенция на заболявания
Бадеми.
Сравнително ниско съдържание на калории и едно от най-високите на калций. Това са бадемите. Те са мощен антиоксидант, който помага в борбата с опасните възпаления. Редовната им употреба (в умерени количества) води до по-нисък риск от ракови заболявания.
Най-добрият начин да ядете ядки
В сурово състояние, съчетани със здравословни въглехидрати. И кисело мляко :)
Още интересни нещица можете да прочетете във Фейсбук страницата ни.