България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Човекът е генетично предразположен към мързел

Прочитания: 243
15.04.2013 15:04 по статията работи: Sportuvai.bg

Проучванията показват, че 97% от възрастните хора на планетата се упражняват по-малко от 30 минути на ден, което е минималното нужно количество за всеки човек. Ново изследване на учени от университета на Мисури свързва някои генетични белези с предразположеността на хората да са повече или по-малко мотивирани да упражняват и да останат активни.

 

Франк Буут, професор в Института по ветеринарна медицина в Мисури, успял да развуди порода плъхове, които показват черти на екстремен мързел. Предаването на мързела от поколение на поколение показва, че генетиката може да играе роля в упражняването мотивация, дори и при хора.

 

"Ние доказхме, че е възможно да бъдем генетично предразположени към мързелива", казва Буут. "Това може да бъде важна стъпка в определянето на останалите причини за затлъстяването при хората, особено като се има предвид драстичното повишение на детското затлъстяване в САЩ и по света. Би било много полезно да се знае, ако човек е генетично предразположен към липса на мотивация да се упражнява, тъй като това е реална причина да добие наднормено тегло". 

 

В своето изследване, професор Буут слага плъхове в клетки с въртележка за бягане и измерва доброволното бягане на всеки плъх в рамките на шест дни. След това екипа размножава топ 26 бегачи помежду им и отделно 26-те плъхове, които се изявяват като най-мързеливи. Те повтарят този процес в продължение на 10 поколения  за да установят, че размножените бегачи се упражняват 10 пъти повече, отколкото "мързеливите" плъхове.

 

"Докато ние открихме някои несъществени разлики в състава на тялото и нивата на митохондриите в мускулните клетки на плъхове, най-важното нещо, което идентифицирахме, са генетични разлики между двете линии на плъхове", казва Буут. "От повече от 17 000 различни гени ние идентифицирахме 36, които могат да изиграят ролята за предразположеност към физическа активност и мотивацията". 

 

Сега, след като учените са идентифицирали тези специфични гени, те планират да продължат проучването и да изследват ефектите на всеки един от тях върху мотивацията за упражнения. 

 

Ако не искате да ставате част от тъжната статистика, присъединете се към онлайн обществото ни, къде всеки ден ще ви насърчаваме да спортувате.

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Ски зона "Банско"  9 |
3.5
Тенис клуб "Про Спорт"  11 |
5
Училище за танци "Огледало" - Варна Тауърс |
4
Виж всички препоръчани места за спортуване