Във френската култура виното се счита за храна. А когато дойде време за обяд, е нормално и виното да бъде част от масата.
Ако погледнем рационално на нещата и се абстрахираме от факта, че за нас виното е алкохолна напитка, ще успеем да разберем френските традиции. Всичко зависи от културата и начина на мислене. Векове наред във Франция видното е било разглеждано като част от храната, а тук в България като средство за "отпускане" наредено рамо до рамо с ракията.
Виното има изключително полезни свойства - то е антиоксидант и един от най-богатите източници на полифеноли. Най-известният полифенол е ресвератролът. Доказано е, че ресвератролът намалява риска от диабет и предпазва кръвоносните съдове. Всеки знае бабините рецепти да се пие червено вино при ниско кръвно.
Но най-важно е да с съсредоточим върху начина на приемане на виното: на аромата, цвета и наситеността му. Това си е истински празник за небцето. Разбира се, не забравяйте да го консумирате с мярка. Всяко нещо, колкото и да е хубаво, става вредно, ако се прекалява с него.