Витамин D принадлежи към групата на мастноразтворимите витамини, като в природата се среща изключително рядко. Под формата на активен витамин съществува най-вече в продуктите от животински произход, сред които се открояват рибните чернодробни масла, черният дроб, животинските мазнини, кравето масло и яйчният жълтък.
Уникалността на витамините се състои в това, че в минимални количества са абсолютно необходими за поддържане на нормалната дейсност и здравето на човека и животните, както и за тяхното правилно развитие.
Липсата им в храната нарушава правилното протичане на почти всички физиологични процеси. Изключение в това отношение не прави и витамин D, за който вече съществуват достатъчно научни факти, доказващи неговата превантивна и лечебна функция.
Подготвили сме ви списък с храни богати на витамин D, които е препоръчително да консумирате.
Списъкът е в ред от най-високите нива на витамин D до най-ниските:
Риба и масло от черен дроб на треска - това е храна / добавка с най-високата концентрация на витамин D.
Херинга
Сом
Гъби
Стриди
Вид сьомга
Консервирана розова сьомга
Консервирана пъстърва
Маринована херинга
Сардини
Скумрия
Соево мляко
Скариди
Портокалов сок обогатен с витамин D
Мляко подсилено с витамин D
Хайвер
Треска
Десерти подсилени с витамин D от мляко
Яйчен жълтък
Цели яйца
Говежди бъбреци
Млечни шейкове за бързо хранене
Сирене
Свинско
Говеждо
Сладолед
Козе мляко
Масло (истинско масло - не маргарин)
Миди
Картофено пюре