България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Хидратирай се умно

Прочитания: 207
24.07.2013 12:07 по статията работи: Sportuvai.bg

Източник: Thinkstock/Guliver

Днес разбиваме един мит, свързан с полезното въздействие на традиционните спортни напитки. Те са индустрия, струваща милиарди, и има добра причина за това.

 

 

 

Силите и скоростта на атлетите започват да намаляват дори при 3-процентно понижаване на нивото на телесни течности. Достигането на тези стойности е  неизбежно при по-дълго състезание или тренировка. В такъв случай повечето професионалисти търсят помощ от специални енергизиращи напитки, защото чистата вода не може да компенсира загубата на натрий и въглехидрати. Оказва се обаче, че добавените в така наречените спортни напитки въглехидрати и електролити всъщност забавят усвояването на течности.

 

 

 

Научни изследвания доказват, че идеалната концентрация на въглехидрати в спортните напитки е едва 3% - много по-малко отколкото в средностатистическите енергизиращи питиета за спортисти. При тези стойности абсорбирането на течности е оптимално, а не както при консумирането на вода или споменатите вече течности с високо съдържание на захар. Обръщайте внимание на етикетите при търсенето на подходяща енергийна напитка за тренировка. Тези с най-малко съдържание на въглехидрати ще са ви най-полезни в борбата с дехидратацията и изтощението.

 

 

 

Ще продължаваме да ви държим в течение с най-новата информация от света на фитнеса и здравословното хранене както на сайта, така и на нашата Фейсбук страница.

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Flowin Bulgaria |
5
Школа "Salsa con Miguel" на Мигел Родригес 1 |
5
ДЮФК Национал 1  4 |
4.5
Виж всички препоръчани места за спортуване