България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Учените обясняват затлъстяването, свързано с напредването на възрастта

Прочитания: 120
09.01.2014 09:01 по статията работи: Боян Кърпачев

Източник: Thinkstock/Guliver

Едно от най-честите обещания и решения, взимани във връзка с настъпването на Новата година е отслабването и отърваването от нежеланите килограми. 

 

Ново изследване, публикувано в изданието The FASEB от януари 2014 г. показва, че докато остаряваме термогенната способност на кафявата мастна тъкан намалява. Кафявата мастна тъкан е "добра" мазнина, която се намира в задната част на вратовете ни, която помага на тялото да изгори "лошата" бяла мазнина в коремната област. В допълнение към това, изследователите открили възможен метаболитен ключ, който да активира кафявата мазнина.

 

За да направят това откритие, учените анализират две групи мишки. На мишките от първата група им е премахнат гънът, контролиращ рецепторите, активиращи тромбоцитите (PAFR). Втората група е контролна. Мишките с дефицит на PAFR развили по-тежка форма на затлъстяване, характеризиращо се с висока телесна и подкожна мастната маса с напредване на възрастта им, в сравнение с другите. Резултатите от генетичния експеримент разкриват, че дефицитът на PAFR предизвиква  дисфункция на кафявата мастна тъкан (BAT), която спомага на развитието на затлъстяване, поради нарушената термогенна дейност на BAT. Това изследване може да се изясни механизмът на затлъстяването на молекулно ниво. Това би довело до развитието на нови начини за лечение на затлъстяването и свързаните с него диабет, високо кръвно налягане, сърдечно-съдови заболявания, рак, безплодие и язви.

 

"Бъдещите проучвания на този ген могат да разкрият нови терапевтични тенденции за лечение на метаболитни нарушения, свързани със затлъстяването", заявява д-р Джунко Сугатани от Училището по фармацевтични науки в университета в Шизуока в Шизуока, Япония, участвал в изследването.

 

"Едно от най-разпространения оплаквания на по-възрастните хора е, че трябва да работят два пъти по-усърдно в залата, и въпреки това получават два пъти по-лоши резултати от младите хора", казва д-р Джералд Вайсман, главен редактор на сп. The FASEB. "Сега имаме много по-добра представа защо това е така - нашата кафява мазнина спира да работи, когато остаряваме. За съжаление, докато не се намери начин да се обърне този процес, ще трябва да свикнем с факта, че трябва да ядем повече салати, докато изминаваме повече километри на пътечката за бягане от по-младите ни колеги".

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
ДЮФК Национал 1  4 |
4.5
Фитнес и спа център - Pulse 1  47 |
3.38
Flowin Bulgaria |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване