България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Три идеи за незабравими и опасни приключения

Прочитания: 241
02.01.2013 11:01 по статията работи: Sportuvai.bg

Стига сте мързелували, ами започвайте да планирате голямото прикючение за 2013 година. Не си мислете, че е още рано, защото трите идеи, които ще ви предложим, изискиват месеци подготовка и са повече от необичайни. Но приключение ли е нещо, кеото е обичайно?

 

 

С колело около света

 

1cc6eb99-44ca-aef4-2db8-da4d9bc1f95f

 

През 2001 година Алистър Хъмфри започна своята четиригодишна обиколка на света с колело. Той тръгна от прага на дома си в Северна Англия, кара до Близкия изток, после стигна до Южна Африка. Оттам преплава Атлантическия океан до Патагония и отново продължи с колелото си на север до Аляска. После дойде ред на последна част - от Североизточен Сибир до Англия.

 

"Това беше първото ми наистина голямо преиключение, а такива винаги остават задълго в сърцето на човек. Това е от тези приключения, за които хората четат, докато си стоят вкъщи", споделя Хъмфри.

 

Най-голямото предизвикателство не се оказва физическото натоварване, нито пък променливото време, а психологическите проблеми - самотата и скуката, които те съпровождат през повечето от тези близо 80 000 километра. За щастие, хората по пътя обикновено са учтиви: "Когато си на колело не изглеждаш заплашително, просто си малко миризлив", шегува се Хъмфри и допълва: "Това помага да се опознаеш с хората, дори и да не говорите един език."

 

Приключенецът признава, че е бил най-изненадан от престоя си в Близкия изток. След като започва от Европа той стига от Турция до Сирия, после минава през Ливан, Йордания и Египет: "Най-притеснен бях за този етап от пътешествието, а той се оказа сред най-безопасните, забавни и доброжелателни. Това наистина ми вдъхна кураж."

 

 

 

Изкачване на Стената на смъртта - соло

 

f922c319-e626-2109-601a-117a046b7b63

 

Ако искате истинско приключение и обичате височините, за вас има едно идеално място - връх Айгер в Бернските Алпи. Издигащият се на 3970 метра връх е известен със своето северно лице, което се изправя отвесно със своите 1828 метра. Известни са 64 смъртни случая на алпинисти, дръзнали да покорят зловещия исполин.

 

На 7 август 2007 годин един мъж обаче успя да го изкачи, при това сам, при това без никакви инструменти и обезопасяване. Ако не броим, парашутът на гърба му, на който така или иначе му трябват поне 100 метра, за да сработи.

 

Името на този човек е Дийн Потър. Ето какво споделя той за приключението: "Още от дете се катеря сам, без въжета и без обезопасяване. Падането означаваше, че ще се размажа. Допреди да се кача на Айгер дори не подозирах, че може да се кача само с един парашут и после да полетя."

 

"Доста време се борих с емоцитие си, дори медитирах в една варовикова пешера за две лета, преди да намеря правилното настроение и да се впусна в приключението". споделя още Потър.

 

 

 

С каяк, там където каяк не са виждали

 

2f5e25a8-73f4-6d22-af61-49ef0e9a72f1

 

Вероятно всички сте чували за Папуа Нова Гвинея, екзотичната страна в Океания. Но надали знаете, че там има една река на име Панди. И трудно ще знаете, защото допреди десетина години я нямаше на картите. 

 

Затова когато Трип Дженингс решава да се спусне по нея с каяк, се оказва много трудно да намери откъде започва. Единствените карти на района са Съветски от времето на Студената война. И реката я няма на тях.

 

Като един истински изследовател Дженингс се впуска в невероятно приключение да стигне до извора на реката, за да се спусне после с каяка си до устието й в океана. 

 

"Когато започнах да го планирам, осъзнах, че ще се спускам по река, по която никой не се е спускал, на остров, на който не са виждали каяк преди, в средата на Тихия океан, където никой не е носил каяк изобщо", споделя приключенецът.

 

"Първоначално беше като планинско изкачване. Но щом веднъж си започнал, няма отказване и трябваше после да измислим как безопасно да се спуснем по бързейте. Някои от които изобщо не бяха безопасни", признава още Дженингс.

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Дамски фитнес "Дева Спорт"  10 |
ДФК "Лъвчетата"  9 |
5
Айкидо клуб "Славия"  13 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване