България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Смалявате ли се? А с колко?

Прочитания: 116
08.04.2013 10:04 по статията работи: Sportuvai.bg

Източник: thinkstockphotos.com

Днес попаднахме на едно изключително интересно проучване в Щатите, според което хората с висше образование и тези, живеещи в градовете, се смаляват по-малко от по-нискообразованите, провинциални хора.

 

Американското списание по приложна икономика твърди, че на база проучване сред 18 000 души на възраст над 45 години, тези със завършено средно образование са се смалили с един сантиметър по-малко, отколкото своите връстници без средно образование.

 

Горе-долу същата е разликата и при хората, които живеят в големите градове и тези в провинцията. Което означава, че по логиката на изследването, ако сте добре образован и живеете в София, би трябвало да сте поне със сантиметър по-висок от своите зле образовани връстници от Мъдрене (б.р. - при условие, че сте имали еднакъв ръст на млади години),

 

Учените обаче не са установили точните причини за това следствие. Те го отдават на по-добрите здравни услуги, до които хората с по-високо образование, респективно и по-високи доходи, имат в големия град. В крайна сметка загубата на ръст може да е вследствие на най-различни заболявания като артирт и остеопороза.

 

По принцип средно всеки човек се свива с около 3,5 см. до края на живота си, което е свързано с процеса на стареене. Ако искате все пак да намалите тази цифра, формулата изглежда простичка - хранете се добре, тренирайте и не се лишавайте от докторско внимание.

 

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Плувен басейн на НСА "В.Левски"  11 |
4.5
Be Shape Studio  5 |
5
Тенис клуб "Про Спорт"  11 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване