Сигурно сте предупредени, че излагането на животински протеини (месо) на открит огън е карцирогенно. Е нека премахнем тези овъглени твърдения. Новите изследвания сочат, че месото, мариновано в бира, преди печене на скара разказва играта на агентите, причиняващи рак. Но има значение каква бира използвате.
Когато изследователи от португалски университет мариновали свинско в тъмна бира за четири часа и тогава го изпекли добре на скарата, карцерогенните вещества намалели с 35% , в сравнение със само 13% и 25% от нормалните или безалкохоните бири.
Очевидно тъмното пиво е билетът.
Защо?
"Добавяйки антиоксидантно съдържащи напитки към месо преди печене на скара, намалява образуването на карцерогенни съединения", казва главата на изследователския екип доктор Изабела Ферейра.
"И специалният малц, използващ се в тъмната бира, има повече антиоксиданти."