Хората често мислят, че здравословното хранене е или всичко или нищо, но всъщност основата на диетите е умереността. Но какво всъщност означава умереност? Или колко е умерено количество от нещо? Всичко това зависи от хранителните ви навици. Целта на диетата е да се храните с това количество храна, което ви е нужно за поддържане на желаното тегло през целия живот. Желателно е да се избягват пиковете, включващи преяждане и трупане на килограми и гладуване за смъкване. Просто трябва да спазвате баланса на въглехидрати, протеини, мазнини, фибри, витамини и минерали. Здравото тяло изисква това.
За повечето от нас умереност или баланс означава да се яде по-малко, отколкото го правим сега. По-конкретно, това означава, ограничаване на нездравословните храни (нерафинирана захар, наситени мазнини и др.) и увеличаване на здравословната (като пресни плодове и зеленчуци).
Но това не означава автоматично отказване от храните, които обичате. Яжте бекон за закуска веднъж седмично, например. Ще е добре обаче, ако последва здравословен обяд и вечеря. Ако ви се дояде шоколад, давайте без притеснения. Постарайте се обаче 100-те калории отгоре да ги компенсирате, като ги приспаднете от следващото хранене.
Няма "забранени" храни. Това е така, за да се избегне автоматичното изкушение към забраненото. И наистина, ако сте привлечени към сладкото, соленото, или към конкретна нездравословна храна, започнете с намаляване на порциите или честотата на яденето.
Намалете порциите. У дома използвайте малки чинии. А когато сте на ресторант споделете предястието или се откажете от него. Ако не се чувстват заситени след хранене, завършете с пресни плодове. Визуализирайте си позволеното количество храна. Сервираното месо, риба, или пилешко трябва да бъде с размера на тесте карти.
Още здравословни съвети от Sportuvai.bg ще намерите и на facebook.com/Sportuvai.bg.