България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

През погледа на приключенец - 17 причини да обичаш България

Прочитания: 274
19.11.2013 09:11 по статията работи: Александра Цанкова

Какво виждат авантюристите, посещаващи страната ни?

Източник: Foter.com / CC BY-SA

Неизменна част от спортната ни същност са приключенията. Истински лудите глави, към които никога не сме криели огромните си симпатии, са точно тези, които търсят адреналина навсякъде около себе си. И го призовават във всеки един момент. Точно в тези хора намираме безгранична мъдрост, вдъхновение за нови и нови подвизи. Нерядко даже се влюбваме в тях.



Задавали ли сте си въпроса какво вижда един истински приключенец, прекрачвайки прага на милата ни родина. Да, опознаването на нови места винаги е интересно, особено за тези, които търсят точно това. А сега, нека отговорим конкретно на въпроса, зададен по-горе. Представяме ви Джъстин Кармар. Един приключенец от дъното на душата си, наскоро посетил България и намерил цели 17 причини тя да бъде уникално по рода си място. Ето какво казва той за страната ни.

 

***

 

Първият път, когато дойдох в България, знаех, че ще се върна поне още веднъж. И ето ме пак тук. Обичам този тип страни - интересните. В държави като България се чувствам като в "този див, див Запад" - свободен, без бремето да спазвам излишни правила и разпоредби.



Изглежда ми нелепо хората да предпочитат страни като Гърция и Турция, далеч по-скъпи дестинации. Със същия успех могат да намерят толкова (даже повече) интересни и ценни спомени в България, Албания, Македония... По дяволите, тези балканци! Когато си тук усещаш живота по съвсем различен начин. Усещаш, че живееш.


Ако изпитвате страх да посетите България, мисля да го разсея: Тази страна носи гордо име, свързващо се с всички значими световни войни. Тук определено ще се почувствате от другата страна на Европа. Всичко е на кирилица, не се блъскаш в туристи на всяка крачка, което го прави перфектното място за мен. Научих цели 17 невероятни факта за България и мисля да ви ги споделя веднага:

 

 

1. България е дала кирилицата на света. Буквите, с които днес пишат в Русия и в почти всички Балкански страни. Тя е създадена от двама български светци по време на Първата българска държава.



2. Влиянието на Древен Рим все още се усеща в повечето градове на България. Ще откриете запазени съоръжения от римско време в градовете Варна, София, Пловдив.



1110010

 

3. Розите отглеждани в Розовата долина съставят най-голямата част от производството на розово масло в света (75-85%).

 


4. В първия ден на месец март всички българи връзват на ръцете си бял и червен конец - мартеница. Носят го докато не видят щъркел или разцъфнало дърво. Този празник се нарича "Баба Марта" и символизира отиващата си зима и надеждите за здраве през предстоящата година.



5. В България има две големи планини - Стара планина и Родопите, както и няколко по-малки - Рила и Пирин. Това създава условия за прекрасен зимен туризъм.

1110008

 

6. В България се намира най-голямото в света IMAX 3D кино!



7. След разпадането на римски мост над река Дунав през IV век, България не е имала сухопътна връзка с Румъния 1600 години.



8. Въпреки, че е малка по площ, България се нарежда на 3-то място по биологично разнообразие в Европа, включващо много редки и защитени видове.



9. Трябва да видите Рилския кръст - една от многобройните забележителности на България. Това е дървен кръст със 140 микроскопични библейски сцени, изобразени върху него. Най-голямата е с размера на оризово зрънце.



111039310. 1/3 от България е заета от гори.

 

 

11. Майкъл Пейлин разстрои българите като каза, че страната е най-известна с ромите си.



12. Мастиката, 47-градусово питие, приготвяно от дървесна смола, е популярна напитка в България. А пък средната цена на бирата е под $1!



13. България е един от най-добрите винопроизводители в света: 20 000 тона годишно.



14. Българи са изобретили първия компютър, първия електронен часовник, и първия автоклиматик.



15. Най-известните футболисти на България са Христо Стоичков - голмайстор от Световното първенство по футбол през 1994 г. и Димитър Бербатов - бивш играч на Манчестър Юнайтед.



16. България се нарежда на 2-ро място сред страните с най-много минерални извори в Европа. Веднага след Исландия.



17. Българите клатят глава настрани, когато искат да кажат "Да"! Не се шегувам!

 

 

 

Благодарим ти, приключенецо, че изглеждаме така интересни и специални през твоите очи. :)

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Спортен Комплекс "Славия"  21 |
5
 Pretty Dance Hall  4 |
3.6
Фитнес и спа център - Pulse 1  47 |
3.38
Виж всички препоръчани места за спортуване