България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Повече тренировки, повече пот, по-малко ползи за жените

Прочитания: 156
11.02.2013 10:02 по статията работи: Sportuvai.bg

Източник: photl.com

Нашите любими учени имат ново проучване, според което щом става дума за ползи от физически упражнения, ползите са най-вече за мъжете. Според учени от Университета в Мисури, жените трябва да работят доста повече от срещуположния пол, ако искат да постигнат сходни резултати, що се отнася до здравето.

 

Така например, ако за мъжете е достатъчно само да тренират, за да отслабнат, то жените трябва задължително да внимават и с диетата си.

 

По време на проучването, проф. Джил Канейли и нейните колеги, наблюдавали кръвното налягане на 75 затлъстели мъже и жени с диабет тип 2 (характеризира се с инсулинова резистентност). Всички те преминали през програма с аеробни упражнения в продължение на 16 седмици. Всички постигали работна ефективност от 65 процента. 

 

И макар и сходните показатели откъм времетраене на тренировките и натовареност, мъжете са имали далеч по-големи ползи. Така например, в края на периода, мъжете били способни да извършат упражненията по-бързо от жените, което е индикатор, че ефектът при тях е бил по-голям.

 

Д-р Крис Ийстън, лектор по психология на упражненията в Университета на Западна Шотландия, споделя: "Това показва , че мъжете и жените реагират различно на едно и също натоварване. Една причина за това е устройството на тялото, мъжете имат много повече мускули, а мускулите имат по-добър метаболизъм от мастните тъкани."

 

"Това е от ключово значение, защото по време на тестовете, мъжете са изгорили повече калории. С други думи, дамите е трябвало да внимават и с диетата си."

 

За да постигнат същия резултат, при ефективност от 65% при мъжете, жените е трябвало да постигнат ефективност от 85% или да тренират по-дълго време.

 

По традиция мъжете са по-облагодетелствани и заради факта, че имат по-големи сърца и дробове, а също и висок хемоглобин (той пренася кислорода в тялото и е жизненоважен за упражненията).

 

"Често смятаме, че щом кажем на един човек да тренира, това ще бъде достатъчно. Не отделяме допълнително внимание на пола. Проучването ни обаче показва, че това не е достатъчно за жените и трябват повече специализирани програми за тях", споделя проф. Канейли.

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Спортен Комплекс "Славия"  21 |
5
"Red Salsa Team"  2 |
3.33
ДФК "Лъвчетата"  9 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване