България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Отказах цигарите: Последни въпроси

Прочитания: 261
22.03.2013 15:03 по статията работи: Sportuvai.bg

Източник: Foter.com / CC BY-SA

Здравейте отново! Това е последната ни изповед за спирането на цигарите. След като вече ви разказахме как да вземете решение, как да си съставите план и как да направите така, че да не се откажете от плана си, останаха няколко важни въпроса, които редовно увисват в цигарения дим.

 

Направо по същество...

 

1. Ще напълнея ли?

 

Някои хора отказват да спрат цигарите поради страх от напълняване. Много пушачи наистина напълняват, след като откажат вредния навик. Причина за това е повишеният апетит, след като никотинът напусне тялото. Но обикновено става дума за не повече от 5 килограма. От вас зависи дали ще се фокусирате върху здравословния начин на живот, ще правите упражнения и ще избягвате полуфабрикатите и бързото хранене. Но дори и да не регулирате храненето си и да не тренирате, със сигурност 5 килограма отгоре са за предпочитане пред 5 цигари на ден.

 

2. А как ще се справя със стреса?

 

Заедно с преборването на никотиновия глад, отказващите се пушачи трябва да намерят нов начин да се справят със стреса. Според едно ново проучване обаче цялата идея, че цигарите ви успокояват всъщност е пълна измишльотина и хората, които са ги спрели, впоследствие са много по-спокойни и щастливи. Пък и ако толкова се стресирате, досещате се какво ще ви препоръчаме ние - спорт!

 

3. Какво ще е случи със здравето ми?

 

Със сигурност няма да се разболеете. И все пак, цигарите дълго са ви вредили и ефектът им няма да изчезне за един ден. Все още е възможно да изпитвате болки в гръдния кош, особено при по-сериозна физическа активност.

 

4. Психологическа подкрепа

 

Пристрастяването към цигарите е както физиологично, така и психическо. Има доста групи и психолози, които могат да ви помогнат. Най-добре обаче е да намерите опора в близките си. Ако те не са ви достатъчни, всеки един психолог ще може да ви помогне да извървите този нелесен, но особено положителен път.

 

5. И без "но"

 

Отказването не е разходка в парка. Дългосрочните позитиви няма да ви помогнат особено в момент на криза. Както ви казахме и в предишните статии, подгответе си решение за всяка една ситуация, в която може да ви се прииска да запалите огънчето. Говорете за това с доктори, приятели и психолози. 

 

И запомнете, без значение дали сте пушач от 5 или 50 години. Отказването е трудно. Но животът ви след това е по-лесен и по-добър.

 

 

Искрено се надяваме да сме ви били полезни с нашата поредица. И най-вече се надяваме, да я прочетете като непушачи. Ще сме ви благодарни, ако и вие допринесете с нещо към нашата работа, като например да ни харесате във Фейсбук.

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Айкидо клуб "Славия"  13 |
5
Flowin Bulgaria |
5
Дамски фитнес "Дева Спорт"  10 |
Виж всички препоръчани места за спортуване