България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Отказах цигарите: Как взех решение

Прочитания: 206
22.02.2013 15:02 по статията работи: Sportuvai.bg

Източник: sxc.hu

Скромният екип на Sportuvai.bg вече изцяло се освободи от цигарения дим. Имахме един единствен кадър, който изневеряваше на здравословната ни формула, но след като и той хвърли вредния навик е кошчето и дойде в отбора на непушачите, решихме да отделим специално внимание на проблема и с чисто сърце и бели дробове да проповядваме антипушенето.



Вдъхновени от неговия личен успех, решихме да направим една серия от статии за това как да откажете цигарите. Ще се фокусираме върху няколко неща:



1. Как да вземете решение да кажете "Не"

2. Как да си съставите план за действие

3. Битката с желанието да пропушите отново

4. Последващия ефект от отказването


Няма да ви губим времето, направо започваме с първата важна стъпка: решението.



Понякога не е хубаво да си номер едно. В момента пушенето заема първо място по предотвратими причини за смъртност в САЩ. Всяка година около 392 000 души си отиват от болести, свързани пряко или косвено с тютюнопушенето. Добрата новина е, че в Западните държави се наблюдава сериозно стопяване на процента пушачи, спрямо средата на миналия век, когато пушенето е било в пика си.



Трябва да знаете, че никотинът както създава усещане за цялостна удовлетвореност, по-силна памет, по-салаб апетит и повишена кръвна захар, също така има обратен ефект, когато решите да се откажете. Но защо да го направите, след като е толкова трудно?



Най-добре е да си направите обективен самоанализ. Какво ви дава пушенето и какво ви взима. Ние можем да ви помогнем с второто. Като за начало цигарите водят до повишаване риска от сърдечносъдови заболявания, рак на белите дробове, а за жените специално - кръвни съсиреци, чупливи кости и стерилитет.



Към това може да добавите и някои естетически причини - пушенето дълго време води до проблеми с венците и зъбите, бръчки и жълти нокти. Секси, нали?



Семейството или връзката също могат да бъдат причина да откажете цигарите. Всяка година 50 000 души умират от пасивно пушене, така че решението да откажете цигарите ще има ефект върху околните. Пушенето вреди и на плода по време на бременност. Свързано е с преждевременно раждано, опасно ниско тегло на бебетата или вродени дефекти на сърцето.


Надяваме се това да ви стига да се замислите, следващия път когато запалите цигара. Ако сте безотговорни към себе си, опитайте да бъдете отговорни към околните.



Очаквайте втора част: План за действие



Ако не ви се следи директно сайта ни, което ви препоръчваме да правите, защото пишем доста интересни неща, може да ни следите и във Фейсбук - тук! :)

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
ДФК "Лъвчетата"  9 |
5
Айкидо клуб "Славия"  13 |
5
Дамски фитнес "Дева Спорт"  10 |
Виж всички препоръчани места за спортуване