България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Отказах цигарите: План за действие

Прочитания: 192 1
06.03.2013 18:03 по статията работи: Sportuvai.bg

Източник: sxc.hu

Продължаваме с поредицата ни от материали за отказването на цигарите. Както вече ви споделихме в първата ни статия, причината да се потопим в темата е невероятния успех на един виден член на нашия екип с пълното отказване от никотина.

 

 

И след като ви дадохме няколко повече от основателни причини, днес ще си поговорим за това как да си съставите план за действие.

 

1. Изберете си ден за отказване и се подгответе

 

Кажете на приятелите си и семейството си, изберете ден от календара и го оградете с голямо кръгче, оцветете го в електриково зелено и му сложете панделка. Пуснете алармата на телефона си и нагласете бележка на лаптопа. Нека всичко около вас крещи "Днес е краят на цигарите”.

 

2. Консултация с доктор

 

Обсъдете със специалист най-добрите варианти за отказване. Дали да се запишете на терапия, която замества никотина или просто да минете по трудния път.

 

Въпросните терапии ви доставят минимално количество никотин, но под различна форма – лепенки, дъвки, спрейове и други неща. Идеята е постепенно да отвикнете от него.

 

Има и лекарства, които могат да ви помогнат в най-тежките кризи, като блокират никотиновите рецептори и правят пушенето далеч по-малко приятно, съответно отказването по-безболезнено.

 

3. Изхвърлете цигарените принадлежности

 

Разкарайте всичко свързано с цигарите – табакери, инструменти за свиване на тютюн и прочие. Заредете се с дъвки, сладки неща и бисквити.

 

4. Поучете се от грешките

 

Ако и преди сте опитвали да се откажете, но неуспешно, поучете се от грешките. Например, никотиновите лепенки не свършиха работа, затова сега опитайте по втория начин.

 

5. Ограничете възможностите си за пушене

 

В първите дни след отказването, гледайте да сте на максимално повече места, на които пушенето е строго забранено. Вероятно няма как да ги изкарате в полети, но след като в заведенията вече няма цигарен дим, вероятно излизанията с приятели ще помогнат. Също така ходете на концерти или опера.  Прекарайте един ден в библиотеката. Или както бихме направили ние – отдайте се на спорт!

 

Това са нашите съвети как да си съставите план. В следващата част ще ви помогнем да планирате и евентуалните проблеми с предаването.  Как да избегнете онзи момент, в който отново посягате към цигарата.

 

Междувременно може да ни следите във Facebook, толкова интересни неща пускаме там, че няма как да ви се допуши.

Коментари
Най-нови
Най-стари
1
Iliyan Georgiev07.03.2013 12:03:29
Аз сега чета 1 книга, "Вече не пуша" на Алън Кар. Основната идея на книгата е, че човек е пристрастен към никотина. И тва си е чиста наркомания. Което пушачът тр да разбере е, че причината да пушим е психологическа - може би в даден момент от живота ни сме решили, че изпушвайки 1 цигара, тя ще ни помогне да се справим с трудна задача - или най-малкото няма да се чувстваме зле, потиснати, емоционално безсилни; всеки път, когато запалим цигара, палим понеже сме решили, че цигарите ни помагат. 1. те не помагат и 2., по-важното - причината да започнем да пушим вече я няма - тя е в миналото. Всичките пъти, когато сме изпитвали удоволствие от цигарата си, те също не съществуват. И човешкия род е измислил къде по-добри начини да се справим с даден проблем, ситуация, безпокойство. Физически не се нуждаем от цигарите, единственото, с което тр да се справяме, е наркоманията си. И да избягаме от страха си, че не можем без цигари. Така че никотинови лепенки и прочие - те само поддържат нивото на никотин в кръвта/мозъка ни. Wake up one morning and don't smoke. Което ще последва е прилив на енергия. И ще трябва да се изразходва по някакъв начин, нали? :)
Отговори 1 0
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Be Shape Studio  5 |
5
Айкидо клуб "Славия"  13 |
5
Фитнес и спа център - Pulse 1  47 |
3.38
Виж всички препоръчани места за спортуване