Орехите могат да намалят риска от диабет тип 2 при жените, според ново голямо изследване.
Досега се смяташе, че орехите могат да доведат до заболяване, като диабет тип 2, въпреки наличието на Омега-3 и Омега-6 мастни киселини, които могат да бъдат полезни в первенцията срещу диабет.
Учените, публикували изследването си в априлския брой на "The Journal of Nutrition ", използвали данни за хранителните навици на 138 000 жени. Най-продължителното изследване правено досега започва през 1999 г. Събраните данни са за потреблението на орехи на дамите в рамките на 10 години. В този период са установени 5930 случаи на диабет тип 2.
Жените, които ядат орехи , консумират и повече риба и се упражняват повече от тези, които не ядат. Освен това те са и с по-ниско тегло. Изследователите установили директната корелация, че жените, които консумират 200 грама орехи или повече на месец намаляват риска от диабет тип 2 с 24 на сто.
"Имало е много изследвания за връзката на ядките със сърдечно-съдовите заболявания", каза водещия изследването д-р Франк Ху, професор по медицина в Харвард. "Това е първото такова за орехи и диабет. Орехите могат да имат някои уникални ползи".
Така че, повече орехи, повече риба и повече упражнения за превенция на тежкото заболяване.
Още съвети от нас и във Фейсбук.