Задавали ли сте си някога въпроса защо консумираме грозде? А как го предпочитаме - прясно, изсъхнало на стафиди или направено на вино и гроздов сок?
Отглеждането на грозде е най-голямата хранителна индустрия в света, тъй като има повече от 60 вида и 8000 сорта грозде. Всички те могат да бъдат използвани, за да се направи сок и вино. Двата основни вида грозде в света са американски и европейски. Американските сортове са на разположение през септември и октомври всяка година, докато европейското грозде се отглежда целогодишно.
Ето и няколко любопитни факта за гроздето, събрани от foodpanda:
Най-продаваният сорт грозде в Америка се нарича "Томсън” и е без семки. Златните стафиди се правят от него.
Една бутилка вино съдържа 1,4 килограма грозде.
25 милиона акра земя в света се заема от лозови насаждения.
Средностатистическият човек изяжда по 8 килограма грозде на година.
Гроздето се състои от 80% вода, а стафидите са съставени от около 15% вода.
Гроздето е подходящо при диети, въпреки че много хора го отричат заради нивата на захар.
Гроздето е изключително добро за вашето здраве. То помага при болест на Алцхаймер, астма, запек, сърдечни заболявания, нарушено храносмилане, бъбречни заболявания и мигрена. Яденето на грозде също може да минимизира риска от сърдечен пристъп. Много учени са правили изследвания за ползите на гроздето срещу стареенето и ролята му при консумация от дълголетници.
Източник/БГНЕС