България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Нова година, нова фитнес програма

Прочитания: 228  3
03.01.2011 14:01 по статията работи: Красимира Динева

Започнете годината с конкретни цели и лесен за изпълнение план

Забелязали ли сте, че в началото на годината фитнес залите буквално са претъпкани с хора, а през февруари и март броят на желаещите да имат добра фигура видимо намалява?

Съгласни сме - да си поставяш цели и да ги изпълняваш често са две съвсем различни неща.

Не се отказвайте от предизвикателството да поспортувате обаче. Вече знаете колко много ползи носи редовната физическа активност, така че може би точно сега е подходящото време да стартирате новата си и успешна фитнес програма. Ето няколко бързи съвета в началото:

Мотивацията – правило номер 1

Всяко действие има мотив. За това преди всичко решете какъв е вашият. Искате да живеете по-дълго и щастливо? Стремите се да намалите обиколката на талията си за предстоящото събиране с бивши съученици? Смятате, че е време да се почувствате по-сигурни в себе си, като оформите здраво тяло и мускули?

Отговорите на тези въпроси крият причината да започнете своята фитнес програма още сега. А когато човек има причина, тогава е значително по-лесно да остане мотивиран за повече време.

По-добре конкретни цели

Неясни коментари от рода: "Ще си направя подарък тази година" или "Ще се погрижа за здравето си" няма да ви свършат работа. Вместо това ви съветваме да подберете няколко конкретни цели, да ги запишете и "изложите" на видно място - в най-важния ви бележник, близо до работния кът у дома, в кухнята или на коркова дъска, купена специално по този повод.

Не пишете обаче "Ще отслабна!", а посочете как ще стане това. Например: с кардио упражнения пет пъти седмично и с упражнения с тежести два пъти седмично.

Когато целите са посочени в детайли и са достатъчно ясни, имате по-голям шанс да ги изпълните, не се съмнявайте.

Лесен план = истински резултати

Веднъж след като конкретизирате целите, е добре да ги подредите в лесно изпълним (от ваша гледна точка)  план. 

Ето ви един: ако чувствате нужда да контролирате храненето си, започнете да си водите хранителен дневник.

В случай, че не ви харесва да правите упражнения сами, открийте партньор във физическото изпитание – разменяйте с последния съвети, рецепти, стратегии. Измисляйте си двамата ежедневни фитнес предизвикателства, но не пропускайте да се консултирате и със специалист, за да си спестите някои болезнени неудобства и травми.

Ако ви е трудно да присъствате на фитнес сесии вечер, след работа, потърсете сутрешни класове и програми.

Реалистичните срокове: мисия възможна

Всеки проект се радва на по-успешна реализация, когато са му зададени точни срокове за изпълнение. И, разбира се, когато успее да се вмести в последните.

За това не разпъвайте твърде много във времето целите си. Дайте си по-кратки, но съобразени с физическите ви характеристики и подготовка срокове, за да можете да постигнете по-бързи и трайни резултати.

Без награда не може!

Абсолютно сте прави - фактът, че полагате усилия да бъдете здрави и да изглеждате добре, е похвален. За това след всеки малък или голям успех, отделяйте време да отпразнувате реализацията на целта си.

Не забравяйте също така, че поражение е тогава, когато се признаеш за победен.

А ние се надяваме, че все пак тези кратки съвети ще ви помогнат да следвате фитнес плана си не само през януари, но през цялата година. Успех!

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
ДЮФК Национал 1  4 |
4.5
Дамски фитнес "Дева Спорт"  10 |
Тенис клуб "Про Спорт"  11 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване