За тези, който са истински фенове на пикантната храна, лютият сос е незаменима подправка. Той се използва като добавка към салати, месо или в приготвянето на традиционни специалитети.
Пикантните сосове са разпространени по-целия свят като най-често се консумират в Индия и ориенталската кухня. Има твърдения, че лютото спомага за топенето на мазнините и поддържането на тялото в добра форма, което е още една причина за използването на пикантни сосове.
За тези, които попадат в групата на феновете на пикантната храна, foodpanda, подбра най-лютите сосове в света.
Сос Срирача, произведен в Лос Анджелис през 1980 година. Този сос съдържа много чили, чесън и червен пипер.
Чолула, произведен през 1989 г. в град Халиско - съдържа 20 вида подправки, от които чушки, сол, оцет и други.
Криста, произведен в Луизиана през 1923 г. Няма местен жител, който да не обича този страшно лют сос във всяко ястие, салата или бургер.
РедХод Франк, от 1920 г. в Мисури. Има вкус на пържени крилца, соев сос и чили.
Табаско, от 1968 г., в Луизиана. Това е един от най-разпространените сосове в света.
Валентина Салса Пиканте, от 1923 г., в Мексико. Това е перфектната комбинация между чушки, сол, оцет, подправки.
Източник/БГНЕС