Хората са склонни към загуба на мускулна маса с напредване на възрастта и изследователите проучват начини, ако не да спрат процеса, то поне да забавят действието му . Проучването, проведено в Университета Макмастър подсказва, че консумацията на месо е в основата да се избегне дефицита и да се опази мускулна маса, особено при по-възрастните хора.
Тридесет и пет мъже на средна възраст (59 години + ) са подложени на експеримент, доказал, че яденето на 170 грама чисто говеждо месо води до значителни подобрения в скоростта на синтеза на мускулния протеин, вследствие на упражняването. Следователите измерват синтеза на мускулния протеин (MPS), което е от съществено значение в хода на растеж на организма и поддръжката на скелетните мускули при мъжете (те не се използват при вдигането на тежести). Изследователите определят оптималното количеството на говеждо месо, необходимо за оптимален MPS за тази възрастова група .
Д-р Стюарт Филипс, старши автор на проучването, споделя, че тези количества са два пъти по-големи от общоприетите за полезни и препоръчителни досега (80 грама). "Нашите открития имат ясни последици за настоящите препоръки по отношение приема на протеини, за да се предотврати загубата на мускул в стареене."