България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Магическа формула за издръжливост

Прочитания: 1021  3
24.12.2016 11:12 по статията работи: Красимира Динева

Преместете границите на физическа си издръжливост с джогинг метода на Джеф Галоуей

Съгласни сме, че тичането е страхотен спорт, който се отразява изключително добре върху организма. За това, ако сте влюбени в редовния джогинг, ще ви предложим един любопитен метод за продължително тичане.

Той е измислен от бившия олимпийски шампион по бягане на дълги разстояния Джеф Галоуей.

В далечната 1978 г. американският спортист имал силното желание да измисли маратон, при който бегачът да е изложен на минимален риск от контузии и травми. Логично: който търси, намира. Така той успял да създаде интересна тренировъчна програма, на която впоследствие се доверили хиляди атлети и маратонци по света.

Нещо повече: иновативните му идеи могат да подготвят дори обикновен човек за продължително бягане. Основната му философия е, че всеки трябва да се радва на безавариен маратон, без значение от разстоянието.

Take it easy!*

В тренировъчния план Джеф комбинира спортно ходене с равномерно тичане, като обикновено се започва с огромна порция от първото.

Като цяло той препоръчва да се ориентирате към кросова фитнес тренировка – колоездене, сесия на елиптикал или тичане във вода. С две думи: насочете се към всяка физическа дейност, която не натоварва твърде много ставите.

Така ще си спестите доста неприятни контузии и травми за цял живот. И това не е всичко.

Премествайте с километър "стената" всеки път

Най-високата точка на издръжливост, която достигате в най-продължителното си бягане, условно се нарича "стена". Ясно е, че ако още в началото на своята сесия тичате много бързо, съществува голям риск да се блъснете в тази стена твърде скоро.

За да я премествате всеки път на по-далечно разстояние обаче, без опасност от контузии и умора, Джеф ви съветва на всеки километър и половина да забавяте темпото. Нещо повече: задължително почивайте и с чести периоди на вървене (по минута след три минути тичане).

Е, вече сте готови за маратонци!

* Карайте я по-леко!

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
 Pretty Dance Hall  4 |
3.6
Айкидо клуб "Славия"  13 |
5
Дамски фитнес "Дева Спорт"  10 |
Виж всички препоръчани места за спортуване