България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Любопитни факти за човешкото тяло, които малко хора знаят

Прочитания: 433
11.04.2017 16:04 по статията работи: Sportuvai.bg

Човешкото тяло е една перфектно "изобретена" "машина", която освен с прецизния си механизъм, е снабдена и с изумително развит разум. Учудващо е колко неща може да прави нашето тяло. Всяка една част от него е старателно усъвършенствана от майката природа, за да ни направи най-развитият вид на планетата Земя.
Отделните части на тялото съставляват единна перфектна цялост, която действа благодарение на идеално работещите системи на организма, както и неговите сетивни способности.
Ще се изненадате колко любопитни факти за функционалността на тялото не знаете!
 

1893203

Сетива
Телесната ви миризма е уникална единствено за вас. Тя е като ваш подпис. Няма друг човек или бозайник, който да има същата телесна миризма като вас! Дори бебетата разпознават специфичния аромат на своята майка!
Хората използват ехолокация, за да се ориентират в пространството. Този начин на пространствено осъзнаване на мозъка при хората не е толкова развит, колкото при някои животински видове (делфини, прилепи), но при незрящи хора със сигурност е по-засилен, тъй като едно от основните сетива е засегнато.
Жените имат по-добро обоняние от мъжете, могат да се ориентират в повече миризми и успеваемостта в разпознаването им е по-голяма, в сравнение с мъжете.
Усещането за време се контролира единствено от мозъка ви. Как го възприемате зависи единствено от моментното усещане. Ето защо под голям стрес изглежда така, сякаш времето тече по-бавно!

Функции на тялото
Секретирането на ушна кал е необходимо. Колкото и гадно да ни се струва и колкото и да се опитваме да я почистим, за да са здрави ушите, трябва да има поне няколко грама ушна кал!
Краката ви могат да произвеждат до половин литър пот на ден! В двата крака има близо 500 хил. потни жлези, което означава доста миризливо изпотяване!
Слюнката е много важна част от храносмилането. През целия живот на човека се отделя толкова много слюнка, че тя е достатъчна за напълването на два олимпийски басейна!
Пълният пикочен мехур е с размерите на топка за софтбол. Той може да побере около 800 мл течност, което си е доста!
Средно човек произвежда газове по 14 пъти на ден. Не всички "виждат бял свят", което може да предизвика метеоризъм и болка.
Кихането може да надвиши 100 км/ч. Едно кихане тласка струя въздух с огромна скорост при напускане на тялото. Затова не затискайте никога порива за кихане – можете да навредите на мозъка си! 

Мускулно-скелетна система
Костите имат способността да се самоунищожават ако не получават достатъчно калций.
¼ от костите в човешкото тяло се намират в краката. Всеки крак има по 26 кости, което означава 52 кости за двата крака, което е 25% от всички кости в тялото – 206 на брой общо.
При намръщена физиономия участват повече мускули, в сравнение с усмихната, затова усмихвайте се по-често!
За пристъпването на една крачка са необходими до 200 мускули. При ходенето се използва много голяма мускулна сила – особено ако направите 10 000 стъпки без да спирате.
Езикът е най-силният мускул в човешкото тяло!
При определени обстоятелства костите са по-здрави от стомана.

 

Ненужни части на тялото
Еволюционното предназначение на малкото пръстче на краката изчезва. Тъй като вече не се налага да тичаме боси след плячката си, а носим обувки, кутрето играе все по-малка роля в ходенето и балансирането.
Мъдреците (8-мите кътници) в голяма степен са безполезни, което прави тяхната поява ненужна, болезнена, а често мъдреците се развалят много бързо и се налага тяхното незабавно изваждане.


Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
ДЮФК Национал 1  4 |
4.5
ДФК "Лъвчетата"  9 |
5
Flowin Bulgaria |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване