Конопените семена набират все повече популярност сред хората, които се стремят да се хранят здравословно. С голямата си хранителна стойност, семената могат да бъдат чудесна част от хранителния ни режим. Ето какво съдържат:
Важни мастни киселини
Омега-3 и Омега-6 мастни киселини се грижат за имунната ни система и поддържат здрави кожата, косата и ноктите. 1-2 супени лъжици конопено олио на ден, в продължение на две седмици, могат значително да подобрят състоянието на кожата ви. Конопените семена са добър източник на мастни киселини за кърмещите жени.
Аминокиселини
Семената от коноп съдържат всичките 21 познати аминокиселини
Протеини
Конопените семена са съставени от повече от 30% чист протеин и са чудесен негов растителен източник. Живите ензими помагат на тялото лесно да абсорбира протеина. Семената са добра алтернатива за хората, които имат непоносимост към млечни продукти или соя.
В таблицата са посочени количествата протеин в различните храни
Соеви семена |
35.00% |
Конопени семена |
31.00% |
Телешко |
27.10% |
Риба |
26.00% |
Сирене чедър |
23.50% |
Пилешко |
23.50% |
Бадеми |
18.30% |
Бяло брашно |
13.30% |
Яйца |
12.00% |
Тофу |
8.00% |
Ориз |
7.50% |
Обезмаслено мляко |
3.70% |
Фибри и въглехидрати
Семената от коноп са съставени от 40% фибри – най-голямото количество сред всички ядки и семена. Съдържат 27% въглехидрати, в съотношение 4/1 на разтворими към неразтворими фибри. Разтворимите фибри помагат за намаляване на нивата на холестерол, а неразтворимите допринасят до доброто функциониране на храносмилателната система. Консумацията на конопени семена намалява риска от сърдечносъдови заболявания и диабет.
Как могат да се приемат
Семената могат да се ядат сурови или от тях да бъде направено мляко или чай. Могат да бъдат приемани и под формата на конопено олио – за салати и дресинги.
В био-магазините можете да намерите всякакви продукти, съдържащи коноп.