Едва ли сте си мислели, че има правила, който ни обясняват как и кога трябва да консумираме плодовете. Е за жалост е така. Въпреки, че плодовете могат да заместят закуската, да бъдат консумирани като десерт или подкрепящо хапване между храненията, трябва да спазвате няколко правила.
1. Внимавайте с комбинациите
Има различни видове плодове, като обикновено се делят на 4 групи. Цитрусови, месести, богати на фибри и на вода. Не е добре да комбинирате различните видове заедно, понеже стомаха ги обработва по различен начин.
Освен това винаги подхождайте внимателно към придружаващата плодовете храна. Ако съчетаете кисело мляко с плод, богат на фибри (например ябълка), няма опасност за раздразнения. Но ако съчетаете йогурта с цитрусов плод може да очаквате болки в стомаха и дразнения.
2. Кога се ядат плодове
Добре е да консумирате плод до половин - един час преди хранене. Ако ядете плодове след тежка храна, те оставят на върха в стомаха ви и започват да ферментират. Това води до подуване на корема, газове и неразположение. В идеалния вариант плодовете се приемат на празен стомах.
Освен това не е добре да приемате плод със захар или някакъв вид подсладител. Захарта в комбинация с плод, подпомага ферментацията.
Ако тази статия ви е харесала, дайте един лайк на страницата ни във Фейсбук: www.facebook.com/sportuvai.bg