България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Качваш се по стълби = ходиш на фитнес

Прочитания: 178
30.01.2017 12:01 по статията работи: Sportuvai.bg

Или поне така твърди ново проучване на Университета на Орегон

Национално представително проучване на повече от 6 000 възрастни американци показва, че не само структурираните упражнения, а и малките активности всеки ден могат да бъдат само от полза за подобряване на здравните резултати, включително предотвратяване на метаболитен синдром, високо кръвно налягане и висок холестерол. 

 

"Нашите резултати показват, че ангажирането в активен подход може да бъде само от полза за подобряване на различни здравни резултати", каза Пол Лопринци, водещ автор на изследването. "Ние насърчаваме хората да търсят възможности да бъдат активни, когато има избор разбира се. Например, вместо да седите, докато говорите по телефона, можете да използвате това време за да се разхождате наоколо".

 

Също толкова важно откритие е това, че 43% от тези, които участват с "кратки дози упражнения" достигат до над 30 минути на физическа активност за деня. За сравнение, по-малко от 10% от останалите участници, подложени на тренировките са достигнали до 30 минути активност извън тренировката. 

 

Лопринци заявява, че резултатите от това проучване са обещаващи и показват, че просто полагането на усилия за движение в ежедневните дейности могат да имат реални ползи за здравето.

 

"Това е по-естествен начин за упражняване, просто да се ходи повече и да се избира малко повече движение. Хората са създадени от природата като същества, които би трябвало да се движат. Хората не са пригодени да запазват енергията си, затова трябва да я изразходват"

 

"Например използвайте времето на рекламите, ако не ги гледате, да направите някоя лицева опора или да подскочите няколко пъти."  

 

Хората от изследването, ангажирани с малките дози упражнения през деня показали положителни резултати в области като кръвно налягане, холестерол, метаболитен синдром и обиколката на талията. 

 

Лопринци казва, че единствено при индекса на телесната маса трениращите конвенционално изпреварват хората с "малките" тренировки.

 

Изследователите подчертават ползите за здравето на хората от възможността да бъдат физически активни. 

 

"Обществото винаги ще бъде привличано от лесните технологии, но рано или късно ще се научи, че осъществяването на физическа активност, като начин на живот е по-рентабилна, отколкото членство във фитнес. В дългосрочен план нацията ще бъде по-здрава, хората - по-мобилни и просто ще се чувстват по-добре от всичко наоколо", завършва професорът.

 

 

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
 Pretty Dance Hall  4 |
3.6
Школа "Salsa con Miguel" на Мигел Родригес 1 |
5
ДФК "Лъвчетата"  9 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване