България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Какъв спорт да изберете за вашето дете?

Прочитания: 153
10.12.2012 14:12 по статията работи: Анна-Мария Тонева

Спортът не само подобрява физическата форма, но и укрепва здравето, закалява характера и ни учи да побеждаваме... и губим

Източник: sxc.hu

Поглеждате своето дете, то е толкова малко, а има енергия за десетима. Вие бързо се уморявате от толкова тичане. Защо да не носочите тази енергия в правилна посока? Така че и на вас ще ви е спокойно и вашето дете ще бъде бодро, весело и най-вече здраво.

 

Решението - запишете го на спорт. Защо? Защото на децата е нужно движение, а спортът е именно движение. За ползата от спорта говори и "сухата" статистика:

 

- възрастта от 5 до 8 години е от решаващо значение по отношение риска от бъдеща болест на сърцето при хората (колкото по-активно спортува детето, толкова по-малък е риска),

 

- 30% от децата в предучилищна възраст имат проблем със стойката (65% от децата в училищна възраст),

 

- 30% от децата са с повишено тегло,

 

- 40% от децата редовно се оплакват от болки в гърба.

 

А какво искат най-вече родителите за децата си? Разбира се, здраве. И тук става още по-сложно - какво точно да изберете? 

 

Sportuvai.bg идва на помощ. Сега ще ви покажем разликите между основните типове спортове, а после може да ги прегледате и в специалната ни страница "Какво да спортувам?". 

 

Отборен спорт - този вариант подхожда на по-общителните деца. Ако вашето дете трудно комуникира със своите връсници, той може да му бъде от полза. Ще му помогне да развие уменията си за общуване. Волейбол и баскетбол са подходящи за момичетата, докато момчета с удоволствие биха играли в почти всички отборни игри (особено футбол). Обучението обикновено започва около 5-6 годишна възраст. Плюсът е, че е свързан с много движение и комуникация. 

 

Ски и зимни спортове - в допълнение с традиционните ски, напоследък доста модерни са сноуборд, ски спускане и ски скокове. Най-добре е детето да започне с обикновените ски. Този спорт укрепва мускулите на краката и развива координацията. Но крие и особено голям риск от нараняване, от друга страна абсолютно безопасен спорт не съществува.

 

Плуване - този вид спорт подхожда вероятно на всеки. Избирайки го може да бъдете сигурни, че децата ви няма да имат проблем с дишането и стойката.

 

Гимнастика - един от най-красивите спортове. Точно затова е и много популярен сред момичетата. Гимнастиката укрепва мускулите, развива координация, грация и хармония. Обучението тук може да започне и от 3 годишна възраст. 

 

Бойни изкуства - в последно време тяхната популярност се увеличава и сред децата. Тук се развиват мускули, координация и най-вече способността да се реагира бързо.

 

Танци - това определено е безпогрешен вариант. Те са полезни както за тялото, така и за душата. Аеробика, спортни и модерни танци - съгласете се, че е красиво. А и кой знае, може би точно тук вашето дете да намери своето признание или поне много приятели.

 

Всеки спорт е важен и полезен, не само за физическото здраве, а и за психическото. Както се казва "Здраво тяло - здрав дух".

 

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Училище за танци "Огледало" - Варна Тауърс |
4
Дамски фитнес "Дева Спорт"  10 |
Тенис клуб "Про Спорт"  11 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване