България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Какво се крие зад селфитата

Прочитания: 167
30.07.2014 12:07 по статията работи: Деси Иванова

Източник: Thinkstock/Guliver

Селфитата стават все по-популярни ден след ден! Постоянно виждате хора в компания, седящи в парка, в дискотеката, в ресторанта или просто ходещи си по улицата да се снимат сами. Питате ли се как се е зародила тенденцията? Дали всичко лежи на основата на нарцисизма или има по-дълбоки корени? 

 

Думата "селфи" е добавена към речниците на колежа Oксфорд през август 2013 година (това е думата на годината). Дефиницията е: " Снимка, която някой сам си е направил със смартфон или фотоапарат и е качена в социалната мрежа.". 

1348725

Наблюдава се силно покачване на броя селфита, според времето, прекарано в социалната мрежа. За теоретиците, селфитата са популярни, защото ни позволяват да контролираме образа на обекта т.е на нас самите. Това е като комуникация с партньори и приятели, доказваща колко сме красиви, интересни и секси. 

 

Някой социолози и учени се безпокоят, че тенденцията отразява нарастващ нарцисизъм, който ще има отрицателни въздействия върху хората. Независимо дали снимката ще се хареса на потенциален работодател или не, хората започват да оценяват себе си, чрез харесванията във виртуалното пространство. А още повече, че си изграждат нереален образ за себе си. 


Затова трябва да бъдем внимателни, за да не попаднем във водовъртежа на селфитата. Няма нищо лошо в това да се снимате пред нещо интересно, или просто да си направите хубава снимка! Но ако целта ви е да се снимате, за да се покажете на "социални приятели", с които не си разменяте и дума на живо, то трябва да се спрете за миг.

Наблюдавайте се до колко снимате всеки момент от живота си, независимо колко важен е. Прегледайте профилите си и вижте дали не сте ги напълнили със селфита, без да се усетите. Спокойно никога не е късно да се отървете от този навик. Въпреки, че селфитата са като наркотик, трябва да имате силна воля и да прецените кое е по-важно за вас- да имате много харесвания от хора, с които ако се разминете на пътя даже и няма да се погледнете или да прекарате забавно с компанията си и да имате общи снимки? 

Просто намерете баланса! 

 

Ако тази статия ви е харесала, дайте един лайк на страницата ни във Фейсбук: www.facebook.com/sportuvai.bg

Източник: greatist.com
Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
ДЮФК Национал 1  4 |
4.5
Тенис клуб "Про Спорт"  11 |
5
 Pretty Dance Hall  4 |
3.6
Виж всички препоръчани места за спортуване