България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Как да спрем лош навик

Прочитания: 637
26.02.2013 12:02 по статията работи: Sportuvai.bg

Източник: sxc.hu

Всички от нас имат лоши навици, и за всички нас, това оказва влияние върху живота ни, в по-голяма или по-малка степен. Някои лоши навици включват дразнещи дреболии като хапане на устни, потропване по бюрото или въртене на кичур коса. И докато тези са дребни и що-годе безобидни, то да се почешете не където трябва би довелило до край на взаимоотношения. А и има такива, които са откровено вредни(навици), като тютюнопушенето например. Така или иначе, мнозина от нас се чувстват безпомощни да се изправят срешу тях и да им се противопоставят.

 

И, ако все пак се решите на стъпка в тази посока, то тази статия би ви била много полезна.


Когнитивно преструктуриране


Когнитивно преструктуриране е психологическа техника, базирана на зъзнателното поведение на индивидите. Тук на пациентът се информира как да идентифицира отрицателните мисли и повтарящите се размишления, които могат да доведат до вредни действия. Например, някой, който постоянно иска торта и шоколад често може да фиксира всички свои действия в посока задоволяване на тези си желания. Когнитивното преструктуриране заменя тези вредни мисловни процеси с полезни. 

 

Когато почувствате глад за храна, съдържаща захар, трябва да се съсредоточите върху чувството, което ще изпитате след консумацията му. По-късно със сигурност ще се почувствате гузни от това, че сте яли вредна храна, затова трябва да пренасочите мислите си към последващите ефекти. Постепенно трябва да преминете към самовнушението себе си "Аз не обичам торта". Правете го достатъчно често и ще започнете да не желаете торта. Доказано.



Също така, ако пушите и искате да направите спирането малко по-лесно, трябва да се съсредоточите върху неприятните ефекти от и по време на пушене. Наистина се фокусирайте върху студа навън и горчивия вкус в устата или притеснениято за белотата на зъбите си и, че в крайна сметка ще се станете по-малко привлекателни.  

 

Методите изглеждат сложни, но приложението им е лесно и дават много положителен ефект. Всичко е в самовнушението и реално мислене за хипотетични лоши сценарии при изпълнението на различни зловредни действия.

 

Още от Sportuvai.bg ще намерите и на facebook.com/Sportuvai.bg.

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
ДЮФК Национал 1  4 |
4.5
"Red Salsa Team"  2 |
3.33
Ски зона "Банско"  9 |
3.5
Виж всички препоръчани места за спортуване