България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Как да се предпазим от ски контузии

Прочитания: 233
25.02.2013 10:02 по статията работи: Sportuvai.bg

Нищо не може да съсипе ски уикенда ви така, както да ви качат на шейна и да ви откарат в най-близкия медицински пункт (може и линейка). За наше щастие, ски контузиите са намалели с 50% в световен мащаб от 1970 година (не така стоят нещата при сноубордистите, но спортът е относително нов).


"Контузиите са по-малко, защото има огромен технологичен напредък в екипировката", споделя Джеймс Гладстоун, ортопедичен хируруг в Ню Йорк и бивш ски състезател и инструктор. Ските са по-къси и формата им помага да са по-лесни за управления, а автоматите се отключват много по-лесно при инцидент.



Проучване на британското списание по спортна медицина от 2009 година показва, че при контузените скиори има една много отчетлива прослойка хора - мъже, които са склонни да рискуват. С други думи, контузиите вече се случват предимно на хора, които се опитват да правят каскади или карат не нергламентирани места и без подготовка.


Какво трябва да направите, за да не влезете в графата "контузени"? До края на ски сезона остават още около два месеца, но тези съвети могат да ви помогнат както за следващия уикенд, така и за следващата година:



1. Уверете се, че екипировката ви пасва. Да вземате назаем екипировка е сред най-вредните неща, защото шансът тя да ви пасне е доста малък. Важно е да имате стабилност на сноуборда, а не краката ви да се плъзгат в обувките. Това може да попречи и на работата на автоматите при инцидент.



2. Функционираща екипировка. Не само всичко трябва да ви пасва, но трябва и да работи. Ако вие самите не сте техници (макар че в България всеки се пише за такъв), препоръчваме ви да отидете в някой магазин или сервиз, да ви прегледат екипировката. Не бъдете твърде самонадеяни, това може да ви изиграе твърде лоша шега.



3. Никога не се спускайте без загрявка. Както преди всяка тренировка, и при ските трябва да раздвижите ставите си.


4. Стойте леко наклонени напред. Когато се движите твърде бързо инстинктът ви ви кара да се отпускате назад. Но така ще започнете да се движите още по-бързо и ще ви попречи да балансирате добре тежестта си върху ските или борда.


5. Ако тръгнете да падате, опитайте се да се отдадете на падането. Нека го кажем по-ясно - отпуснете се. Не бъдете сковани, това може да доведе до по-голяма контузия.



6. Носете каска. Каските няма да намалят ударите в главата ви, но могат сериозна да поемат силата им.



7. Последно - вземете уроци. Ако сте начинаещ, задължително започнете с инструктор. Самоучението по-скоро ще доведе до наслояване на вредни и опасни навици, които само могат да скъсят живота ви.

 

За още полезни съвети, не забравяйте да ни следите и във Фейсбук :)

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Flowin Bulgaria |
5
Училище за танци "Огледало" - Варна Тауърс |
4
Фитнес и спа център - Pulse 1  47 |
3.38
Виж всички препоръчани места за спортуване