Ново проучване на Университета Корнел разкрива една от причините да преяждаме, когато сме в ресторант: ядем повече, ако си поръчваме малка порция.
В проучването, довело до това заключение, била сервирана порция спагети на всеки един от участниците. На някои от тях било казано, че порцията е малка, а на други - голяма, въпреки че количеството паста било едно и също. Тези, които мислели, че имат големи порции пред себе си, оставили 10 пъти повече храна от тези, които смятали порцията спагети за малка. Хората, заблудени, че имат по-голямо количество храна в чинията, изяли 63% по-малко калории.
Изводът е, че се ръководим от обявения размер на порцията в менюто, без да обръщаме внимание на това, какъв действително е грамажът. Когато порцията е определена като "малка", сме по-склонни да изядем цялото количество храна, независимо, че дори и с половината бихме заситили апетита си.
Бъдете нащрек в ресторанта и не позволявайте да бъдете подлъгани от етикетите в менюто.
За още полезни съвети посетете нашата Фейсбук страница