България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Йога? Защо не!

Прочитания: 453
27.12.2012 12:12 по статията работи: Александра Цанкова

Десет причини да започнете да се занимавате с йога

Навярно има хора, които приемат йогата с насмешка и биха казали: "Това не беше ли древният индийски начин, благодарение на който можем да живеем до 108 години, да качим краката на главата си и да спим удобно върху пирони?”.  В действителност йогата се практикува от хиляди години, а днес е разпространена из целия сват като един от най-успешните методи за поддържане на физически и духовен баланс. За това ще опитаме да убедим "неверниците” в огромното й положително въздействие.

 

Въведение в йога

 

Йога е преди всичко житейска философия, обхващаща етични и духовни ценности. Съчетаването им с традиционните физически упражнения (асани) спомага за изграждането на устойчива връзка между тялото, ума и духа. Има много стилове йога, но най-практикуваните от тях са: Ashtanga Yoga, Bikram Yoga, Hatha Yoga, Iyengar Yoga., Kundalini Yoga, Vinyasa Yoga.

 

Причини да започнете да се занимавате с йога

 

Споделяме няколко от многобройните ползи, които има йогата върху човешкия организъм:

 

Увеличаване на гъвкавостта

 

Йогата помага за повишаване на издръжливостта и гъвкавостта на мускулите, като намалява риска от нараняване. Тъй като по-голямата част от упражненията включват всяка една част от тялото, всички мускули се тренират едновременно.

 

Увеличаване на силата и жизнеността

 

Позите включват изометрични упражнения (без съкращаване на мускулите), които спомагат за укрепване на тялото, добро настроение и отлично здраве. Йогата има благоприятно въздействие в борбата с редица хронични заболявания – астма, артрит,  остеопороза и други. Някои от по-енергичните форми на йога като Vinyasa Yoga и Ashtanga Yoga увеличават силата, издръжливостта и жизнеността на организма.

 

Укрепване на имунната система

 

Йогата балансира човешкото тяло на всички нива, като укрепва имунната система и подобрява здравето.

 

Подобряване на кръвообръщението

 

Чрез различните пози и дълбокото, правилно дишане, йогата въздейства на кръвообръщението, което помага на тялото да пренася кислород и ценни хранителни вещества към мускулите, мозъка и органите, така че те да функционират правилно.

 

Улесняване свалянето на килограми


По-енергичните стилове йога благоприятстват за по-бързо изгаряне на ненужните калории (Vinyasa Yoga и Ashtanga Yoga).

 

Подобряване баланса на мускулите

 

При много хора едни мускули са по-развити от други. Йога практиката спомага за решаването на този проблем. С течение на времето цялото тяло става по-гъвкаво и по-устойчиво на евентуални травми.

 

Подобряване на концентрацията

 

Ритмичното и фокусирано дишане е основен компонент в йога. Този елемент помага на практикуващите да подобрят концентрацията си, което влияе положително върху други аспекти от човешкия живот

 

Намаляване нивото на стрес и тревожност

 

Забързаното ежедневие и неспокойният живот могат да доведат до сериозни здравословни проблеми. Йогата помага за успокоение на ума и намаляване на стреса.

 

Свързване в едно на физическото, духовното и умственото у човек

 

Вместо безсъзнателни движения, йогата изисква практикуващите да насочат цялата си енергия и внимание към извършването на упражненията. Това е от огромна полза за сливането на духа, тялото и ума.

 

Подобряване на стойката

 

Йогата подобрява силата на мускулите в средната част на тялото, укрепва плешките и мускулите на горната и долната част на гърба, които са много важни за поддържане на добра стойка. От своя страна това води до стабилност и баланс на цялото тяло.

 

В тази статия ви показахме първите десет причини, поради които ви съветваме да се потопите в мистичния свят на йогата. А след като го направите, без съмнение ще откриете поне още толкова.

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Училище за танци "Огледало" - Варна Тауърс |
4
Ски зона "Банско"  9 |
3.5
Школа "Salsa con Miguel" на Мигел Родригес 1 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване