България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Историята на най-успешната ни малка фигуристка - Теди Маркова

Прочитания: 142
13.01.2013 12:01 по статията работи: Econ.bg

Източник: личен архив

Днес ще започнем един разказ за момиче, което може да служи за вдъхновение на всички, които подценяват уменията си. Тя е българка, едва на 13 години, шампионка на България по фигурно пързаляне в категорията 3-ти клас момичета и е сред най-обичаните и познати малки фигуристки в САЩ.

 

Теодора (Теди) Маркова

 

Теди има вече зад гърба си впечатляващ брой участия в състезания и шоута и богата колекция от медали – 71, от които 25 златни, 25 сребърни, 15 бронзови и 6 пютерни медала. Една малка част от тях (2 златни и 1 сребърен) са от България, но повечето са от САЩ, където Теди живее понастоящем с родителите си (и където на официални състезания дават медали и за 4-то място). Историята й разказва за колегите ни от Econ.bg нейната леля - Анелия Дамянова.

 

Теди е възпитаничка на спортен клуб "Ледени искри" с главен треньор Емануела Илинова. Именно Еми, както всички наричат треньорката, запалила преди 7 години у Теди любовта към този спорт. Еми умее да печели децата за фигурното пързаляне и, което е още по-важно, умее да ги задържи в този спорт за постоянно, независимо от всички трудности и препятствия. При нея всички – деца, родители, баби и дядовци, треньорка и хореографка – са едно голямо и много задружно семейство. Неслучайно на последното Държавно първенство половината от участничките в горните 4 класа (сред които и шампионката при юньорките Паолина Попова), са научили АБ-то на този спорт именно при Еми.

 

Що се отнася до Теди, тя запазва в сърцето си любовта към красивия спорт, запалена първоначално от Еми, и я отнася в САЩ, където родителите ѝ отиват на работа в системата държавни университети на щата Кънектикът. Там Теди попада първо на треньорка по синхронно фигурно пързаляне, Дона Митчел, и веднага се записва в отбора. Шест поредни сезона Теди е член на Тeam Millennium от Beginner до Juvenile нива. Синхронното фигурно пързаляне не само допринася за индивидуалното развитие на Теди като фигуристка, но ѝ дава и много повече – удоволствието от това да си част от отбор, да знаеш, че другите разчитат на теб и че ти можеш да разчиташ на приятелките си в отбора, щастието да играеш пред пълни зали още от малка. Да, пред пълни зали, защото синхронното в САЩ е доста масов спорт, има 14 различни нива в зависимост от спортните умения и възрастта (от 5-6 до 70+ години), всеки отбор е с по 8 до 20 фигуристи, така че дори само най-близките роднини на състезателите са достатъчни, за да напълнят залите. Синхронното фигурно пързаляне става олимпийски спорт. Мечтата на Теди, която от този сезон се състезава само индивидуално (с две дини под една мишница е много трудно) е един ден, след години, да помогне на Еми да тренират отбор по синхронно пързаляне в България за участие в олимпиада. Сега Теди вече се подготвя за това поприще – през този сезон тя помага един час седмично на малките момиченца от Team Millennium, които сега започват да се учат.

 

Останалото от тази страхотна история може да прочетете тук.

 

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Derida  Dance Center  17 |
4.83
Дамски фитнес "Дева Спорт"  10 |
 Pretty Dance Hall  4 |
3.6
Виж всички препоръчани места за спортуване