България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Истината за тренировките и мускулните влакна

Прочитания: 174
26.09.2014 14:09 по статията работи: Деси Иванова

Забавянето на скоростта изглежда нелогично, особено в моменти на висока интензивност или прилив на енергия. Физиолога Стефан Зайлер, учен от университета Агдер в Норвегия, прекарал 10 години, анализирайки начина на обучение на елитните спортисти. Независимо от естеството на спорта, всички те тренирали с темпо доста под възможностите им. Атлетите прекарвали едва 1/5 от времето в упражнения с по-голям интензитет. Така Стефан достига до идеалната формула за трениране - 80/20. Ако желаете да подобрите времето и постиженията си, прекарвайте 80% от тренировките си в упражнения, които са по-бавни от максималното ви темпо и едва 20% в упражнения с повишен интензитет. 

1396512

Високата интензивност на тренировките напряга бързо съкращаващите се мускулни влакна, които осигуряват допълнителна мощност в края на състезанието състезанието. Те  повишават еластичността на кръвоносните съдове. Бавно съкращаващите се мускулни влакна са конструирани да издържат на натоварване за много дълъг период на време. Ако искате да увеличите издръжливостта си, променете своите тренировки. 80% от упражненията трябва да бъдат с нормално темпо, а едва 20% силно натоварващи. 

 

Колоездача Тим О'Донъл започнал да използва тази техника през 2013 година. "Тренирам с по-малка интензивност, а на състезанията подобрявам резултатите си", казва той. 

 

Ако тази статия ви е харесала, дайте един лайк на страницата ни във Фейсбук: www.facebook.com/sportuvai.bg

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
 Pretty Dance Hall  4 |
3.6
Плувен басейн на НСА "В.Левски"  11 |
4.5
Школа "Salsa con Miguel" на Мигел Родригес 1 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване