България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Защо връзката с природата е токова важна

Прочитания: 246
26.07.2014 14:07 по статията работи: Деси Иванова

Източник: БТА

В продължение на векове, хората са чувствали желание или нужда да контролират природата, вместо да я прегърнат и почитат. Сега много нас почти нямат връзка с природата, поради естеството на живот, който водим. 

 

Ето няколко съвета, за това как да се свържете орново с 5-те основни  елемента.

1344861

Въздух

Факта, че трябва да дишаме чист въздух изглежда очевиден. И все пак малко хора го осъзнават. Ако постоянно се намирате в центъра на град, изпълнен с трафик ще бъдете изумени колко различна е нормалната атмосфера в природата. Няма значение къде живеете или колко сте заети с работата си. Ако седите затворени в бетонни кутийки, наречени апартаменти и не се докосвате до чист и свеж горски въздух, поне веднъж на две седмици не очаквайте да се чувствате добре. Дори и да има парк близо до вас, дърветата не са в състояние да преработят всичкия въздух и да ви дарят със свеж такъв. Направете усилие и отделете поне няколко часа, за да се насладите на прекрасна разходка в гората. Ако сте семейни това е една невероятна екскурзия, на която децата искрено ще се радват. 

Ще забележите колко по-енергични и отпочинали ще се чувствате, когато се завърнете в града. Но има едно правило, което трябва да спазвате - изключете си телефона. За миг забравете живота си и просто се наслаждавайте на момента!

 

Вода

Водата е най-важния компонент, изграждащ нашето тяло. Затова е много важно да помним това и да се отнасяме с уважение към природните източници на вода. Ако някога търсите малко успокоение в стресовата среда, по-добре отидете до течаща река, езеро или язовир. В много култури има изграден култ към водата. Колкото и странно на нас сега да ни изглежда това и независимо дали вярваме или не ако отидем на такова място ще усетим магическата сила на водата. В Бали хората се покланят на духовете на водата, които контролират жизнения поток. и това е нормално, ако погледнете целият остров е изпълнен с течаща вода. Там водата е еквивалент на живот. Не е нужно да бъдете в Бали, з ада усетите връзката си с водата. Просто отидете до някоя чист природен източник, далеко от шума и натоварващите мисли на града. 

 

Огън

Едва ли сте наблюдавали скоро друг огън, освен този в камината. Но ако се замислите всички народи имат обичаи, включващи огъня в същността си. Независимо от разположението на народностите, огънят винаги присъства. Той е сила и енергия. В Българската култура огънят е силно заложен при нестинарите и се смята, че огънят пречиства от зли сили и духове. Все пак един народ трябва да познава традициите и обичаите си. Всеки помни онова чувство, което го обзема, когато се загледа в горящ огън на открито. Има нещо наистина магическо в огъня като цяло. Преоткрийте го!

1344862

Земя

Повечето от нас живеят в градове и минават седмици или месеци докато кракът им докосне гола земя. Може да се качваме по високи етажи, да летим в небето или да се возим под земята, но не ходим по нея. Не казвам да се събуете и да тръгнете по асфалта. Поразходете се малко боси из парка, леко и нежно стъпвайте по меката трева. Ако отидете по обяд ще усетите колко топла и рохка е пръстта и как нежно обгръща стъпалата ви. Ходенето бос е от изключителна важност. По ходилото на хората има точки за всеки един орган от тялото. Именно ходенето бос по земя, масажира тези точки. Ако ходим боси по пода на апартамента няма да постигнем същият ефект, понеже повърхността е гладка. 

Днес в много страни осъзнават как когато човек се чувства разбалансиран трябва просто да поседи малко бос на земята. И това е така, понеже се отдава енергия и електричество на земята. Или с други думи, ние сме проводници, които имат нужда от заземяване. Погледнато и от научна и духовна гледна точка означава едно и също.

 

Етер

Това е загадъчния и нематериален 5-ти елемент. Той е изграден от звуци, вибрации и емоции. Неслучайно, когато сте в претъпкан асансьор или зала изпитвате неразположение и леко напрежение, а когато сте насред просторна поляна всичко пада от плещите ви. Всичко в този свят постоянно вибрира и се движи от хората, мислите им, животните и растенията до камъните, земята, дърветата и материята. Просто някои неща се движат по-бързо от други. Това, че не виждаме нещо, не означава, че не е тук. Просто трябва да се оставим на това вътрешно усещане, което ни подсказва какво се случва. Представете си как се намирате на спирка и покрай вас минават трафик и купища хора. А сега си представете как се намирате сред гората. Е тези усещания са 5-я елемент. 

 

Ако тази статия ви е харесала, дайте един лайк на страницата ни във Фейсбук: www.facebook.com/sportuvai.bg

Източник: mindbodygreen.com/
Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Фитнес и спа център - Pulse 1  47 |
3.38
Ски зона "Банско"  9 |
3.5
Училище за танци "Огледало" - Варна Тауърс |
4
Виж всички препоръчани места за спортуване