България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

5 причини да лагерувате

Прочитания: 254
24.08.2014 18:08 по статията работи: Деси Иванова

Източник: Thinkstock/Guliver

Къмпингът е много популярен по целия свят. Този тип пътувания са чудесен начин да се насладите на природата и на свободното си време. Ако досега не сте спали на палатка и се чудите дали да опитате ето ви няколко причини:

 

 

1. Свързвате се с природата


Проблемите в съня са обхванали половината свят. В продължение на милиони години ние сме еволюирали да съчетаем цикъла си на сън, с този на слънцето - когато то залязва, хората се отправят към леглото и се събуждат с изгрева. Последните изследвания сочат, че хората спят по-добре, когато съчетаят съня си с движението на слънцето. Механизмът се основава на производството на мелатонин и на вътрешния циркаден ритъм - ритъма на метаболизма и умствената дейност. 

 

 

2. Може да подобрите своя микробиом


Една изключително интересна, но слабо популярна наука е тази, която изучава микробите, живеещи в нас през цялото време. Тази наука ни показва, че един голям дял от човекия организъм е съставен от бактерии, които се грижат за правилното функциониране на тялото ни. Природата въздейства на цялото ни здраве и подобрява устойчивостта на микробиома ни. Лагеруването подобрява имунитета, обмяната на вещества и храносмилането. 

 

 

3. Тренирате


Не е нужно да ходите на спортен лагер, за да тренирате сред природата. Къмпинга спомага за това постоянно. Дейностите, които ще извършвате през целия си престои ще подобрят физиката ви. 

1367232

 

4. Намалявате нивата на стрес


Стресът е двигател на множество хронични проблеми. Затова е изключително важно за психическото и физическото ви здраве да ограничите стреса до минимум. Тишината и спокойната заобикаляща ви среда по време на лагеруването, ви помага да намерите вътрешен покой.

 

 

5. Далеко сте от изкуствена светлина


Изследванията показват, че излагането на изкуствена светлина след залез слънце води до редица заболявания. Тук отново всичко е свързано с производството на мелатонин. За незапознатите мелатонинът е хормон, който балансира денонощния цикъл на тялото. 

 

Ако тази статия ви е харесала, дайте един лайк на страницата ни във Фейсбук: www.facebook.com/sportuvai.bg

Източник: mindbodygreen.com/
Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Тенис клуб "Про Спорт"  11 |
5
"Red Salsa Team"  2 |
3.33
Фитнес и спа център - Pulse 1  47 |
3.38
Виж всички препоръчани места за спортуване