Можете ли да устоите на този сладкиш, макар да знаете, че захарта причинява редица здравословни проблеми, от затлъстяване до рак? Не. Не се притеснявайте, и ние не можем.
Добрата новина е, че според изследователи от Университета на Лос Анджелис дори и ако от време на време се поддавате на изкушението, омега-3 мастни киселини могат да помогнат с поправянето на щетите.
Изследването само по себе си е сложно и включва плъхове, разтвор на фруктоза, докозахексаенова киселина, лабиринт, събиране и обработване на много емпирични данни, и няма да ви занимаваме с него. Важни са резултатите. А изводът е:
Омега-3 спомагат за подобряването на инсулиновата чувствителност.
Изследователите подчертават, че хората все пак на първо място трябва да погрижат за намаляване на консумацията на захар, когато е възможно. И, знаейки, че повечето от нас са чувствителни към сладко от време на време, те предлагат редовен прием на добавки с рибено масло и консумирането на храни, богати на омега-3 мастни киселини, като сьомга, орехи и авокадо.
Ако искате още интересни новини от света на спорта, и не само, следете ни и във Facebook