България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Един бърз тест - костенурка или заек сте?

Прочитания: 446
07.07.2014 09:07 по статията работи: Деси Иванова

Опознайте себе си

Източник: foter

Всеки харесва притчи, афоризми, басни, учебни истории от всякакъв вид. Помните ли баснята за костенурката и заека?
1324485
В познатата басня на Езоп, между костенурката и заека тече надпревара. Заекът е толкова уверен, че той ще спечели, че решава да се отдаде на дрямка и докато той е заспал, бавните, постоянни темпове на костенурката ѝ позволяват първа да пресече финалната линия.


Това е удобна референтна рамка. Та ето го и въпросът: Ставате костенурка или заек, когато наближи голяма задача?


Костенурката предпочита да работи повече дни, за по-малко - между час и три на ден в продължение на седем дни. Бавно и стабилно.


А Заекът предпочита да работи по-малко дни, за повече - седем-осем часа на ден в продължение на три дни. Полага много концентрирано усилие.


Няма правилен или грешен начин, всеки си преценява как е най-добре за него.


Много хора са костенурки. Обичат да работят всеки ден, но не и да се чувстват задължени да спечелят огромна сума пари, за сметка на здравето си. Харесват далечни срокове, към които се стремят бавно и стабилно. Обичат да пишат книги, но никога не биха могли да работят с постоянни крайни срокове - това ще ги направи луди. От друга страна пък никога няма да пропуснат краен срок.


Други пък са зайци. Позволяват си от време на време почивен ден, но после си го отработват. Нямат нищо против натиска от задача, която обуславя постигане на много за кратък период от време. Чувстват се заредени с енергия от наближаващия краен срок.


Един от проблемите на това да си заек, е че за да бъдете ефективни вие наистина трябва да наваксвате. Не можете да спите през цялото състезание. Често срещана е картинката, в която мними зайци попадат в капана на "утрешния проблем". "Днес няма да работя, но утре ще работя повече", но когато утре стане днес, тези седем часа са много повече.


Ако сте изправени пред подобно предизвикателство, може да опитате подхода на костенурката. Не се опитвайте да правите твърде много за един ден, но настоявайте пред себе си да бъдете последователен.
Какво ще кажете вие? Костенурка ли сте или заек? 

Източник: gretchenrubin
Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Школа "Salsa con Miguel" на Мигел Родригес 1 |
5
ДЮФК Национал 1  4 |
4.5
Тенис клуб "Про Спорт"  11 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване